Megjelent az „Ápoló leszek” ösztöndíjas programban való részvételre vonatkozó 2019/2020. I. félévi pályázati felhívásunk, amelyet az iskolarendszerű, nappali vagy esti munkarendben egészségügyi OKJ szakképzésben tanulók számára hirdetünk meg.  

Pályázatot 2019.09.23-tól 2019.10.31-ig van lehetőség benyújtani a https://apololeszek.aeek.hu honlapon keresztül.

A támogatás legfontosabb feltétele, hogy a fiataloknak a szakképesítés megszerzését követően legalább annyi ideig kell valamely hazai közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatónál a megszerzett végzettségüknek megfelelő munkakörben dolgozniuk, amennyi ideig az ösztöndíjat kapták. Az ösztöndíjjal támogatható OKJ szakképzések körének meghatározása a közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatóknál fennálló betöltetlen álláshelyekre vonatkozó felmérés eredményei alapján történik. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának háttérintézménye, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ 2017. június 1-én indította el az „Ápoló tanulók részére pályaválasztást támogató ösztöndíjas program” elnevezésű projektjét (EFOP-1.10.1-VEKOP-16-2016-00001), amely az egészségügyi szakdolgozói utánpótlás ösztönzését, a jól képzett és elhivatott egészségügyi szakdolgozók létszámának növelését szolgálja. Az ösztöndíjasok támogatására a projekt országos mentorhálózatot működtet, amely segíti a szakképesítés megszerzését, az egészségügyi intézmények és a tanulók közötti kölcsönös elköteleződést és a megszerzett szakképesítésnek megfelelő munkakörben történő elhelyezkedést.

A Széchenyi 2020 programban 4,4 milliárd forintból megvalósuló projekt célja legalább 3200 egészségügyi hivatást választó tanuló bevonása az ösztöndíjprogramba. 

Az érdeklődők az aktuális pályázati információkat a projekt honlapján a https://apololeszek.aeek.hu/osztondijprogram linken érhetik el.

A program keretében eddig 4 ösztöndíjas pályázati ciklus zárult le, melynek eredményeképpen 2238 tanulóval összesen 2457 ösztöndíj szerződés került megkötésre, és mintegy 777 millió forintnyi ösztöndíjat folyósított a projekt. A már végzett ösztöndíjasok közül igazoltan 480 fő már elhelyezkedett és a megszerzett szakképesítésének megfelelő munkakörben dolgozik valamely hazai közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatónál.