Ónodi-Szűcs Zoltán egyértelművé teszi, hogy nem várható el olyan mértékű fizetésemelés, amellyel egy év alatt be lehet hozni az évtizedes lemaradást.
A szakdolgozói bérekről gyakorlatilag megszületett a megállapodás, itt az új bértáblával egy teljesen világos előmeneteli rendszer léphet életbe. Az orvosoknál is jó esély van már a megegyezésre, itt azon van a vita, hogy az érdekképviseletek minden szakorvosnak 150 ezer forintos béremelést követelnek idén szeptembertől, az államtitkár szerint azonban az orvosok nem kaphatnak kétszer akkora fizetésemelést, mint az ápolók.
A tervezett többlépcsős, több éven át tartó bérrendezésre a jövő évben mintegy 80 milliárd forint áll rendelkezésre, de az idei költségvetésből is áldoznának erre a célra, hogy már ez évben elkezdődhessen a bérfelzárkózás.
Egy év alatt nem lehet évtizedes lemaradást behozni, és az sem fogadható el, hogy az orvosok kétszer akkora béremelést kapjanak, mint a szakdolgozók – erről is beszélt a bértárgyalásokkal kapcsolatban a Magyar Időknek adott interjúban Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár.

– Több mint egy hónapja tartanak az egészségügyi bértárgyalások, de több forduló után sem sikerült tető alá hozni a megállapodást. Nem igazán érthető, hogy miközben még a visegrádi országokhoz képest is nagyon alacsony a magyar orvosok és ápolók fizetése, nem tudnak dűlőre jutni arról, hogyan költsenek el több mint 80 milliárd forintot.
– Kormányzati részről már nagyon sok javaslatot letettünk az asztalra arról, hogyan lenne érdemes felhasználni ezt a komoly összeget. Összehasonlításul: a teljes bértömeg éves szinten az egészségügyben 370 milliárd forint. Azonban nem a gyorsaság a fontos, hanem az, hogy a szakma által is támogatott, többéves, kiszámítható béremelési programot tudjunk indítani. A labda jelenleg nem a mi oldalunkon pattog.
– Ha igazak a hírek, az ápolók bérrendezéséről már nincs vita, de az orvosoké már keményebb dió.
– A szakdolgozói bérekről nagyon konstruktív tárgyalás folyt, mindkét fél minden alkalommal keményen dolgozott azon, hogy előbbre jussunk. A garantált bérminimum, illetve a minimálbér-emelés miatt az egyes fizetési osztályok között ma már nagyon kicsi az eltérés, és ez a mostani megegyezés segíthet érdemben kiigazítani. Az új bértáblával egy teljesen világos előmeneteli rendszer léphet életbe, szándékaink szerint a lehető leggyorsabban. Az orvosi bérekkel kapcsolatban a legutóbbi, csütörtöki tárgyaláson talán tudtunk olyan ajánlattal élni, ami már a másik fél számára is elfogadható lesz.
– Legutóbb egy rendezvényen Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke konkrét elvárásokról, vagy ha úgy tetszik, követelésekről beszélt, amikor azt mondta, a kezdő szakorvosokhoz hasonlóan minden szakorvosnak 150 ezer forintos béremelést kérnek, még idén szeptembertől.
– Az érdekképviseletek dolga az, hogy képviseljék a mögöttük állók érdekeit, de ez nem egy kommunikációs csata. Egy tárgyalás csak akkor haladhat előre, ha az abban részt vevők igyekeznek megérteni egymás álláspontját, lehetőségeit, és megpróbálnak megegyezésre törekedni. Ha nem ez a folyamat lényege, hanem kvázi diktátumot kell végrehajtani, az már nem tárgyalás. A lényeg, hogy a kezdő szakorvosok azért kapnak 150 ezer forintos havi plusztámogatást, mert a rezidensösztöndíjuk lejártával visszaesett volna a fizetésük, és ez veszélyeztette volna az itthon maradásukat. De ez nem béremelés, hanem fizetéskiegészítés, ami nem számít bele az alapbérbe, így a pótlékok, ügyeleti díjak kiszámításánál sem veszik figyelembe. Ha tehát a nem kezdő szakorvosoknak bruttó 106 ezer forinttal emelkedne a fizetésük, ugyanazt a nettó havi alapbért kapnák, mint a 150 ezer forintos kiegészítéssel a kezdők.
– Lehetséges, hogy megállapodnak az ápolók bérrendezéséről, de nem egyeznek meg az orvosokéról?
– Fő tárgyalópartnerünkön, az Egészségügyben és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetén (EDDSZ) múlik, hogy amennyiben ilyen helyzet alakulna ki, aláírja-e a megállapodást. Én nem ezt szeretném, ezért ha kell, külön is tárgyalok akár a MOK elnökségével is, csak jussunk végre dűlőre. Mindenkinek be kell látnia, hogy egy több évre szóló bérmegállapodással minden évben tudunk egyet lépni előre, és nagyon rövid idő alatt megközelíthetjük a visegrádi négyek bérszínvonalát. Egy év alatt azonban nem tudunk évtizedes lemaradást behozni, és az sem fogadható el, hogy az orvosok kétszer akkora béremelést kapjanak, mint a szakdolgozók. Az ápolók elvándorlását eddig nem tudtuk olyan mértékben lassítani, amilyenben szeretnénk. Ezért is lenne fontos minél előbb az egészségügyi törvényben rögzíteni az új bértáblát, hogy mindenki számára világos legyen, mit követelhet a munkáltatójától, függetlenül attól, hogy milyen fenntartású intézményben dolgozik.

Forrás: magyaridok.hu, fotó: Mirkó István