A szűréseket az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) szervezi, a szűrőbuszokat a vármegyeikórház munkatársai üzemeltetik. A szűrőbusznál nem csak szűrő-, hanem egészségi állapot-felmérő vizsgálatokkal is várják az érdeklődőket.

A mobil egységben dolgozó szakemberek olyan speciális szűrővizsgálatokat kínálnak, mint a cardiovaskuláris szűrések, azaz vérnyomás-, koleszterin- és vércukorszint-meghatározás. Az ezekkel kapcsolatos rendellenességek a vezető megbetegedések és halálokok között vannak. Azaz a szűrés elsősorban a vezető haláloknak tekinthető szív-és érrendszeri betegségek megelőzését szolgálja, hiszen ezek a halálozások 43-51 százalékáért felelősek.

FONTOS TUDNIVALÓ, HOGY EGYÉNI KOCKÁZATFELMÉRÉSRE IS LEHETŐSÉG NYÍLIK.

Ehhez kérdőívet kell kitöltenie a páciensnek, akinek egy úgynevezett InBody készülékkel a testzsír-vizsgálatát is elvégzik. Emellett az esetleges szájüregi daganatok kiszűrését fogorvos végzi majd.

Az elmúlt év tapasztalatai szerint a Belügyminisztérium a Szűrés házhoz megy programja keretében elvégzett szűrővizsgálatokon, illetve az egészségfelméréseken megvizsgált emberek 29 százalékánál találtak olyan betegséget, amely további orvosi kezelést igényelt.

A szűrővizsgálat ingyenes, de mindenki vigye megával a TAJ-kártyáját és a személyazonosításra alkalmas igazolványát!

 

Forrás: kalohirek.hu