Háromezer-kétszáz patikában működik e-személyit leolvasó készülék. Komoly segítség a betegeknek, hogy már az összes gyógyszertári rendszer alkalmas az e-személyi igazolványokra feltöltött tajazonosító leolvasására. 

A már bárki által igényelhető e-személyik egyrészt elengedhetetlenek ahhoz, hogy a 2017 óta működő Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe (EESZT) az arra jogosult dolgozók beléphessenek (számukra kötelező is volt annak kiváltása), másrészt az új típusú igazolványok egyik funkciója, hogy speciális tárolóelem tartozik hozzájuk, így az erre kialakított kártyaolvasók a rajtuk tárolt tajazonosítót is leolvassák. Ez a páciensek számára komoly segítség, miután a felírt gyógyszereket – amennyiben saját részre történő gyógyszerfelírásról van szó – az e-személyi segítségével egyszerűen kiválthatják. A humán tárca szerint jelenleg az összes gyógyszertári rendszer alkalmas a tajazonosító leolvasására, vagyis a mintegy háromezer-kétszáz patika mindegyikében elérhető ez a megoldás. Az ÁEEK térítésmentesen biztosította a leolvasó eszközöket a közfinanszírozott intézmények részére, ahogy az újonnan nyíló állami ellátók esetében is ez a gyakorlat.

A tajkártya kivezetésével kapcsolatban az Emmi közléséből kiderült, az a jogalkotó hatáskörébe tartozik. Ugyanakkor az EESZT jelenleg is biztosítja az állampolgárok számára a biztonságos gyógyszerkiváltás lehetőségét, ezt az érvényben lévő jogszabályok alapján háromféleképpen tehetik meg: vagy saját részre e-személyi igazolvánnyal (amely már tartalmazza a tajazonosítót is), vagy tajkártyával és egy személyazonosításra alkalmas fényképes igazolvánnyal, vagy saját, esetleg más részére történő kiváltás esetén a felírási igazolás bemutatásával.

Forrás magyarhirlap.hu, fotó: Katona László