Dr. Nagy Mátyás, dr. Hodossy-Virágh Andor, dr. Gasztonyi Beáta, dr. Albert-Baróti Bíborka, dr. Sőth Szabolcs és dr. Felső Péter az egészségnevelés témakörében szervezett program előtt

Az egészségnevelési program megvalósítását dr. Hodossy-Virágh Andor bőrgyógyász szakorvos kezdeményezte. Felidézte, hogy a Semmelweis Egyetem Bőrgyógyászati Klinikáján már részese volt egy ilyen jellegű előadás-sorozatnak. Kiemelte, Zalaegerszegen a kórház főigazgatójával együttműködve szervezték meg a programot, amely öt előadásban fiataloknak, középiskolásoknak szól fiatal orvosok tolmácsolásában. Céljuk az, hogy az őket érintő egészségügyi problémákról első kézből, szakemberektől halljanak, érthető nyelvezeten, hiteles információkat a fiatalok.

Fiataloknak hitelesen a tévhitek eloszlatásával

Nagyon fontos a hiteles tájékoztatás, ez az egyik fő célja a programnak, hangsúlyozta dr. med. habil. Gasztonyi Beáta PhD. A kórház főigazgatója hozzátette, szeretnék azokat tévhiteket is eloszlatni egy-egy egészségügyi témával kapcsolatban, amelyek minden tudományos alapot nélkülözve keringenek az interneten, és teljesen félrevezetnek.

A középiskolásoknak szóló első egészségügyi előadás-sorozaton a Deák Ferenc Technikum diákjai vettek részt

Fiatalokat érintő egészségügyi problémákról, a fertőző betegségektől a védőoltásig

A programon elsőként dr. Albert-Baróti Bíborka infektológus beszélt a fertőző betegségek megelőzésének lehetőségeiről. Dr. Nagy Mátyás belgyógyász Hasmars című előadásában a hasmenés okait tárgyalta, többek között azt, hogy hátterében áll-e valamely étel. Dr. Sőth Szabolcs belgyógyász szakorvos a Cukorbetegség és inzulinrezisztencia fiatal korban című előadásában az I-es és a II-es típusú cukorbetegségek között vont párhuzamot. Dr. Felső Péter klinikai mikrobiológus a védőoltások fontosságáról szólt, kiemelve a HPV-oltás jelentőségét. Dr. Hodossy-Virágh Andor bőrgyógyász szakorvos a nemi betegségek kapcsán a védekezésre, a gumióvszer használatára intett, mert ezek a betegségek kizárólag szexuális úton terjednek.

László Szilvia és dr. Tóthné Födő Gyöngyi, a Deák Ferenc Technikum oktatói nagyon jónak tartották a programot, amely, mint mondták, kellő érzékenyítés a jövő héten kezdődő kórházi gyakorlat előtt. A fiatal orvosoktól tartalmas és érdekfeszítő előadásokat hallhattak, könnyedebb hangvételben, vélekedtek Kerese Veronika és Horváth Palmira 11. évfolyamos diákok.

 

Forrás, fotó: zaol.hu