Amint az a május 17-én megtartott ünnepségen elhangzott: a koronavírus-járvánnyal terhelt 2020 és 2022 közötti időszakban az akkor még megye lakosságának egészségvédelme érdekében különböző szervezetek és személyek nehéz körülmények között teljesítették feladataikat. A Nógrád Vármegyei Védelmi Bizottság tavaly határozott úgy, hogy az ilyen és ehhez hasonló áldozatvállalást tanúsító személyek, illetve szervezetek részére megalapítja a “Nógrád Megye Védelméért” emlékérmet, és ennek adományozásával köszöni meg kiemelkedő munkájukat.

Szalai János alezredes, a Nógrád Vármegyei Területi Védelmi Bizottság titkára köszöntőjében arról beszélt: elsősorban az egészségügyi szolgáltatókra és szakemberekre hárult jelentős teher a járvány kezelésében. A járvány megfékezése érdekében tett erőfeszítések számos intézkedést hoztak magukkal, de mindenki tudta, hogy a védőoltások alkalmazása hoz majd végső megoldást – hangsúlyozta. Nógrádban is védelmi bizottság bázisán létrehozott Oltási Munkacsoport volt felelős az országos intézkedések helyi végrehajtásáért, amiben az elhivatott szakemberekre jelentős feladat tárult – emelte ki az alezredes. Szalai János úgy fogalmazott: az a kitartást és áldozatos munka, amit a térségi egészségügye egy emberként tanúsított, minden elismerést megérdemel.

A térségben élők életének és egészségének védelme érdekében végzett kiemelkedő és áldozatos munkájáért “Nógrád Megye Védelméért” emlékérem elismerésben részesült Dr. Varga Erzsébet, a Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórház orvosigazgatója; Fedorné Dr. Csanády Erzsébet, a Balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet szakgyógyszerésze és Dr. Sótér Margit bátonyterenyei házi gyermekorvos.

Az ünnepségen ebben az elismerésben részesítették a Pásztói Margit Kórház és a Szécsény és Térsége Egészségügyi Centrum dolgozói közösségeit, továbbá “Nógrád Megye Védelméért” emlékérem elismerést adományoztak Feketéné Dr. Zeke Ildikó, a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetője, vármegyei tisztifőorvos részére. Az elismeréseket a Területi Védelmi Bizottság elnökeként a Nógrád Vármegyei Kormányhivatalt vezető Szabó Sándor főispán és a bizottság általános elnökhelyetteseként Kalocsai Péter, a kormányhivatal főigazgatója adták át.

Az elismerések átadását követő állófogadáson pohárköszöntőjében Szabó Sándor főispán úgy fogalmazott: a pandémia időszakában az elismertek mindegyikére súlyos teher hárult a térségben élők egészsége érdekében, egyben reményét fejezte ki, hogy a jövőben nem egy újabb ilyen helyzet szülte áldozatvállalásért fognak elismeréseket átadni.

Forrás, fotó: 3100.hu