A projekt március 20-i nyitórendezvényén Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára, dr. Fábián Károly, egészségügyi fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár, Vartus Gergely, az E-health koordinációjáért felelős miniszteri biztos és dr. Gondos Miklós, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója, valamint szakmai vezetők számoltak be a rendszer megújításának irányairól.

A rendszernek köszönhetően új adatokkal bővítik az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Teret (EESZT). Öt évre visszamenően feltöltik a múltbeli betegadatokat, folytatják az iratok standardizálását, megvalósítják a mentésirányítási információk elektronikus átadását a kórházaknak. Tökéletesítik továbbá az Országos Onkológiai Informatikai Rendszert, kifejlesztik a gyógyszertári webes önellenőrzési rendszert, illetve az EESZT-hez illesztik a sugárterhelési nyilvántartást is. A projekt során megvalósul a Telemedicina (távdiagnosztika) központi informatikai rendszer, amely megteremti, hogy az egészségügyi adatok a páciensek otthonában is gyűjthetők legyenek.

A mentőszolgálatnál a Mentésirányítási Rendszer és az EESZT integrációja 2018. november 1-jén megtörtént. Elkészült a Nephrológiai regiszter, és működésbe lépett az objektív újszülöttkori hallásszűrés monitorozására alkalmas rendszer is.

A 22,86 milliárd forint keretösszegű programot az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK), mint konzorciumvezető, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYEI), a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) és a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ Zrt.) közreműködésével hajtja végre.

A fejlesztés az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP – 1.9.6-16-2017-00001 Elektronikus egészségügyi ágazati fejlesztések kiemelt projekt) keretei között, a Széchenyi 2020 programból valósul meg.