A vér nélkülözhetetlen a rászoruló betegek gyógyításában, az életmentésben. A tudomány mai állása szerint a vér semmi mással nem pótolható, mesterségesen nem előállítható, csak véradással pótolható. A hazai egészségügyi intézmények ellátása éves szinten nagyságrendileg 390 000 véradással biztosítható, így a folyamatos, biztonságos ellátáshoz - munkanapokra lebontva - napi 1600-1800 véradóra van szükség.Vérátömlesztésre (transzfúzióra) első sorban a nagy vérveszteséggel járó balesetek sérültjeinek ellátásakor, műtétek során van szükség, ill. számos súlyos betegség, mint a vérképzőszervi vagy rosszindulatú betegségek is jó eséllyel gyógyíthatók, azonban a kezelés során a betegnek folyamatosan vérkészítményeket kell kapnia. A véradás során levett vérből előállított legrövidebb lejáratú vérkészítmény (trombocita készítmény) csupán 5 napig használható fel, ezért nagyon fontos, a véradások folyamatossága.

 

November 27-e a magyar véradók napja. Ezen alkalomból azokat a véradókat köszöntjük, akik önzetlen segítségükkel hozzájárultak a hazai egészségügyi ellátáshoz, emberek százai életének megmentéséhez.

A jeles naphoz kapcsolódó  díjátadóval egybekötött központi ünnepségen mintegy  - idén 35. alkalommal  - 70 díjat és elismerést adtak át a véradás ügyét szívükön viselők számára.

 

Az Országos Vérellátó Szolgálat képviseletében az eseményen Nemes Nagy Zsuzsanna regionális igazgató főorvos hangsúlyozta: „A véradók adománya betegek ezreinek életét menti meg: életveszélyes helyzeteket segít átvészelni, a beteg emberek számára gyógyulást, jobb életminőséget jelent. A vérkészítmények biztonsága a sokszoros véradókkal kezdődik, akik szabad akaratukból, önzetlenül, és rendszeresen adnak vért. Aki vért ad, az nemcsak önmagára gondol, az ténylegesen segít más embereken, és ezért nem vár viszonzást.”

 

A Magyar Vöröskereszt 1939 óta toborozza az önkéntes véradókat Magyarországon, 2000 óta az Országos Vérellátó Szolgálattal közösen, hogy hozzájáruljon a biztonságos hazai vérkészlet fenntartásához. Az önkéntes donorok véradása fontos, hisz a véradók önzetlen segítsége révén az Országos Vérellátó Szolgálat vérkészítményeket állít elő, amelyeket eljuttat a végfelhasználó egészségügyi intézmények és a rászoruló betegek számára is.

 

Köszönjük minden egyes véradónak, hogy önkétességével hozzájárul a betegek gyógyulásához!

 

Az Országos Vérellátó Szolgálat köszöntő videója IDE kattintva tekinthető meg.

 

Forrás és kép: ovsz.hu és voroskereszt.hu