A megmérettetést tavaly tartotta meg először a szakdolgozói kamara, a szervezet 2010 óta szervez szakmai versenyeket az egészségügyi szolgáltatókkal és a szakmai képviselettel együttműködve.
Szabó Miklós orvosigazgató-helyettes elmondta: a verseny célja az egészségügyi szakmák társadalmi presztízsének növelése és a szakképzésbe való belépés vonzóvá tétele a szakmák bemutatása útján, ezzel elősegítve a pályaválasztó fiatalok pályaorientációját.
Hozzátette: a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház az ország egyik legnagyobb egészségügyi intézménye, hiszen negyvenöt fekvőbetegosztályon mintegy 2800 ágyon gyógyulnak itt a betegek. Évente százezer beteg gyógyítása, ápolása, rehabilitációja történik itt a szakma teljes spektrumán, a szívsebészet kivételével. Ez óriási „beteganyag”, amihez megfelelően képzett és elhivatott szakápolókra van szükségünk, akik folyamatosan fejlesztik tudásukat. Az elmúlt évtizedekben rengeteg egészségügyi eszköz került forgalomba, amelyek használatát az iskolapadban nem lehet megtanulni, ezért is támogatjuk, hogy már a képzésük alatt kapcsolódjanak be a tanulók a kórház életébe. Így helyt adunk azoknak a rendezvényeknek, amelyek elősegítik az ápolók gyakorlati képzését. Ezáltal is szeretnénk emelni az ápolói szakma vonzerejét és társadalmi megbecsültségét - fejtette ki a szakember.

Vas Mónika, a vármegyei kórház ápolási igazgatója köszöntőjében a résztvevő fiatalokat biztatta, hozzáfűzve: néhány tanulóval már tavaly is találkoztunk, ami jelzi, hogy az elmúlt versenyek pozitív élménnyel záródtak. Ha pedig mégsem, akkor van még akaraterő az indulókban, hogy fejlődjenek.
Tavaly 42 egészségügyi intézmény 634 tanulója indult a versenyen. Tóthné Farkas Evelin, a szervező intézmény szakképzési referense elmondta, idén már 47 iskola 813 tanulója jelentkezett a megmérettetésre.

 

Forrás: bazmkorhaz.hu