A több mint 70 országban megrendezett programsorozatra minden évben a tavaszi napéjegyenlőség előtti pénteken kerül sor. Együtt hívják fel a kormányok, szervezetek, intézmények és az emberek figyelmét az alvás élettani szempontból kiemelkedő fontosságára, az alvászavarok megelőzésére és kezelésére.

Az alváskutató szakemberek a kialvatlanság korának hívják jelen évtizedünket. Az emberek alvásminősége megváltozott, kevesebbet és rosszabbul alszanak, mint korábban. Pedig csakúgy, mint a jó étkezés és a testmozgás, az alvás is olyan viselkedés, amely az ember fizikai, mentális és szociális jólétének alapja. Az alvást azonban általánosan még nem tartják a jó egészséghez elengedhetetlen feltételnek.

Az alvásnak nagyon fontos szerepe van az egészséges élet fenntartásában, nemcsak a regeneráció, de a tanulás és a fejlődés folyamataiban is. A megfelelő idejű, jó alvás a fizikai erőnlét mellett az emlékezet, a tanulás, a lelki egyensúly megőrzését is segíti és számos betegség kialakulását is megelőzheti. Ezért az alvászavarok felismerése és gyógyítása nagyon fontos.

A World Sleep Society nemzetközi alvás szervezet idei jelszava: Alvással az egészségért! A szervezet globális cselekvési felhívást tett közzé az alvásegészségügyi tudatosság népszerűsítése érdekében, a közelgő Alvás Világnapján. A World Sleep Society tagjai, alvásszakértők és közösségi egészségvédők több mint 70 országban szerveznek helyi, regionális és országos tevékenységeket az egészséges alvás előmozdítása érdekében.

A Magyar Alvásdiagnosztikai és Terápiás Társaság az Észak-Pesti Centrumkórház-Honvédkórházban megtartandó tudományos ülés formájában ünnepli az Alvás Világnapját, 2023. március 17-én. Ebben az évben a gyermekek alvása kiemelt téma, ezért a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet három szakmai előadást is tart a rendezvényen, a gyermekek alvásáról, az internet és az alvásmegvonás fejlődésre gyakorolt hatásáról, az alvási szokásokról és azok következményeiről. A kutatócsoport tagjai: Dr. Benedek Pálma, Dr. Kiss Gabriella, valamint a Szegedi Egyetemről Dr. Csábi Eszter.
A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben működik Magyarország egyetlen, európai akkreditációjával rendelkező gyermekalvás-laborja, ahol az alvászavarok speciális diagnosztikája mellett segítenek a gyermekeknek, hogy visszakapják a szép és nyugodt éjszakáikat.

Forrás, fotó: Magyar Alvásdiagnosztikai és Terápiás Társaság, Észak-Pesti Centrumkórház-Honvédkórház, napialvas.hu, Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet