"Markusovszky Lajos a magyar honvéd egészségügy atyja", aki 1848-49-ben Görgey Artúr honvédseregének törzsorvosa, majd később a hadvezér kezelőorvosa volt - Görgey sebét ő látta el miután a tábornokot fejlövés érte -, így személyesen rajta is múlt a dicsőséges tavaszi hadjárat sikere – fogalmazott az ünnepségen Hende Csaba honvédelmi miniszter. Hangsúlyozta: magas színvonalú honvéd egészségügy nélkül a modern hadviselés, a korszerű haderőszervezés ma már elképzelhetetlen, az pedig, hogy a magyar katonaorvosok és egészségügyi személyzet nemzetközileg is elismert, Markusovszky Lajosnak és az ő későbbi tanítványainak is köszönhető.

Vas megye ezer szállal kötődik a Markusovszky családhoz, amelynek kastélya és családi sírboltja is Vasegerszegen található és ahol Markusovszky Lajos is nyugszik. Szombathelyen az egykori katonaorvos és tudós nevét viseli a megye legnagyobb kórháza, így bizonyára nincs olyan ember Vas megyében, aki Markusovszky Lajosnak legalább a nevét ne ismerné – emelte ki a miniszter, majd elmondta, hogy a kiegyezés után Markusovszky Lajos a Vallás- és Közoktatási Minisztériumban viselt hivatalt, 1857-ben ő alapította meg az Orvosi Hetilapot, nevéhez fűződik az orvosképzés korszerűsítése és az orvos-továbbképzés elindítása is.

Ágh Péter (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében úgy fogalmazott: Markusovszky Lajos szellemi hagyatéka és életpéldája erőt adhat mindazoknak, akik napjainkban az egészségügy fejlesztéséért dolgoznak.
Szerinte magukért beszélnek azok a fejlesztések, amelyek az utóbbi években Vas megyében megvalósultak. Ide tartozik a Markusovszky Kórház belgyógyászati tömbjének hatmilliárd forint értékű korszerűsítése, a kőszegi egészségház és a celldömölki szakorvosi rendelő megépítése is.

A Markusovszky-megemlékezésen részt vettek szülőfaluja, a szlovákiai Csorba képviselői is.
Michal Sikora, Csorba polgármestere elmondta: büszkék arra, hogy falujuk szülötte olyan történelmi személyiség, akit elismer a nemzetközi orvostudomány is, és aki kapocs lehet a két ország lakói, Markusovszky Lajos tisztelői között.
Szólt arról is, hogy terveik szerint közös megemlékezést, utat szerveznek a horvátországi Opatijába, Markusovszky Lajos halálának színhelyére, ahol egy három nyelven íródott emléktáblát kívánnak elhelyezni.
A megemlékezés a vasegerszegi temetőben zárult, ahol megkoszorúzták Markusovszky Lajos síremlékét.

Forrás: MTI 2015. április 26.