A Pándy Emléknap a kórház területén, az Infektológiai tömbnél indult kedden, ahol ebben az évben is elültették a Pándy Emlékfát. Majd ünnepséggel folytatódott, immár a Vigadóban, ahol dr. Szabó Ferenc orvosigazgató köszöntötte a jelenlévőket. Beszédében megemlékezett a gyulai kórház névadójáról, Pándy Kálmánról, említette életének és munkásságának legfontosabb állomásait és azt, hogy milyen értékeket, újításokat hozott az intézménybe.

Ezt követően a koronavírus-járványról szólt, amelynek elmondása szerint felemelkedőben van a negyedik hulláma, és ez újabb kihívások elé állítja az egészségügyi dolgozókat.

Továbbá elárulta, a gyulai kórház munkáját idén 34 pályakezdő munkatárs segíti, sok sikert kívánva pályafutásukhoz. Részletezte még a béremeléseket és újításokat. Dr. Szabó Ferenc köszöntője után a pályakezdőket üdvözölték, akik elmondták eskütételüket.

Hack Gabriella, humánpolitikai és titkársági osztályvezetőtől megtudtuk, az utolsó őszi és tavaszi vizsgaidőszakban intézményük 13 orvos munkatársa tett sikeres szakvizsgát, akiket dr. Szabó Ferenc emléklappal köszöntött. Majd megemlítették a kórház két, nemrég kitüntetett kollégáját dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed neonatológus főorvost, aki Békés Megyéért elismerést vett át, valamint dr. Novák János belgyógyász-gasztroenterológus, osztályvezető főorvos, címzetes egyetemi docenst, aki Friedrich László emlékérmet érdemelt.

A rendezvényen a Pándy Kálmán Alapítvány pénzügyi beszámolóját ezúttal Kneifelné Szilágyi Mária ismertette a jelenlévőkkel. Részletezte az alapítvány tevékenységét, bevételét, kiadásait, azon belül, hogy mely osztályokra mit vásároltak. Ezek között voltak ollók, csipeszek, Nordic Walking botok, televíziók, laptopok, klíma, és egyéb vizsgálati eszközök. Áldoztak továbbá kongresszusokon való részvételre, illetve támogatták a Gyulai Belgyógyászat Története című könyv kiadását.

A Pándy Nővér kitüntetést idén Pardi Ágnes okleveles ápoló kapta. A címre Prókai Zita főnővér terjesztette fel. Laudációjából kiderült, 2012-től dolgozik a gyulai kórházban, az Ápolási Osztályon kezdett, 2015 óta pedig a Sürgősségi Betegellátó Osztály csapatát erősíti. Munkája mellett folyamatosan képzi magát, jelenleg a Debreceni Egyetem Népegészségügyi karán bővíti tudását. Tanulmányai mellett aktívan részt vesz az osztály és a kórház tudományos életében és az oktatásban is. Ettől az évtől pedig dolgozik a Skill laborban, a tanrendszerű és egyéb szervezett oktatásban.

Forrás, fotó: beol.hu

A Gyulai Hírlap tudósítása az eseményről megtekinthető itt:
https://www.youtube.com/watch?time_continue=21&v=22hR-9oShPI&feature=emb_logo