A rendezvényt Nagykovácsi polgármestere, valamint dr. Szondi Zita, az OFKŐ főigazgató-helyettese nyitották meg, közel kétszáz résztvevő előtt.

Dr. Szondi Zita főigazgató-helyettes asszony köszöntőjében hangsúlyozta, hogy az alapellátás jövőbeli helyzete kiemelt jelentőséggel bír, előadásában kitért az ügyeleti ellátás átszervezésével kapcsolatos, az alapellátást érintő kérdésekre is.

A kerekasztal beszélgetést megelőzően dr. Végvári Tamás az OKFŐ Alapellátásfejlesztési Igazgatóságának igazgatója ismertette „Az alapellátás fejlesztése a háziorvosok szerepének erősítésére, a lakóhelyközeli szolgáltatások bővítésére és a szakellátás tehermentesítésére” elnevezésű RRF projekt szakmai koncepcióját, melynek sikeres megvalósítása alapvető záloga az alapellátás további fejlesztésének.

A rendezvény keretén belül a hamarosan lejáró mandátumú vármegyei és országos kollegiális szakmai vezetők dr. Pintér Sándor belügyminiszter úr által aláírt emléklapot kaptak, melyet dr. Takács Péter államtitkár úr adott át. Ezt követően a kollegiális vezetői testület megerősítésének gondolatai, a hamarosan kiírásra kerülő pályázati eljárások kerültek napirendre.

A szakmapolitikai kerekasztal beszélgetéseket követően dr. Békássy Szabolcs, országos kollegiális szakmai vezető háziorvos gondolatai zárták az eseményt, aki elmondta, hogy a szakmai fórum elsődlegesen a jövőbeni lehetséges irányok keresésének céljából került megszervezésre, ugyanakkor a közös ünneplés az összetartozás élményét és a kapcsolatok erősítését is szolgálta. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az egészségügyi ellátórendszeren belül még mindig a háziorvosok esetében a legmagasabb a páciensek bizalmi indexe, ami a teljes családorvosi közösség munkájának eredménye.

A Családorvosok Világnapja alkalmával közzétett nyilatkozat megtekinthető az alábbi linken:
https://haoszkonferencia.hu/wp-content/uploads/2023/05/Csaladorvosok-vilagnapja-2023.pdf

Forrás, fotó: Háziorvosok Online Szervezete