Különleges, a szakirodalomban még nem publikált szemműtétek színhelye volt a napokban a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház szemészeti osztálya: endoszkóp segítségével olyan területet is láthatóvá tettek a szemsebész számára, amelyet eddig nem tudtak vizualizálni. Az egyedülálló beavatkozásnak köszönhetően három olyan beteg nyerheti vissza részlegesen a látását, akik évek óta nem látnak különböző szembetegségeik miatt.

 A szembe vezetett optikával végrehajtott műtéteket a folyton új eljárásokat kereső dr. Radó Gábor (képünkön), a Fővárosi Önkormányzat Egyesített Szent László és Szent István Kórház szemészeti osztályvezető főorvosa, a mikrosebészeti eljárások specialistája végezte el július 23-án.

A beavatkozások kulcseszköze egy ritka szemészeti endoszkóp. A műszer nem az eddig alkalmazott hagyományos módon, vagyis a szaruhártyán, pupillán keresztül vizualizálja a szem hátsó területeit a szemsebész számára, hanem endoszkóppal, amivel gyakorlatilag mindent láthat a sebész. Ráadásul a szemnek van egy olyan szerve, ami csak ezzel az optikával válik láthatóvá: ez pedig a sugártest, aminek a szemnyomás szabályozásában van döntő szerepe. A sugártesten direkt módon műtétet végezni csak ezzel a műszerrel lehet, és most először Magyarországon három betegen is alkalmazta dr. Radó Gábor a műtéti eljárást: a szembe vezetett optikának köszönhetően a csarnokvíz-termelést akadályozó gyulladásos hártyát le tudta húzni. Két másik beteg esetében épp ellenkezőleg: a csarnokvíztermelést csökkenteni kellett, ami a sugártest direkt lézerezésével érhető el. Tapasztalatai szerint az így műtött szem másnap totálisan békés, szemben a kívülről lézerezettel, amely még izgatott állapotban van. Ez a különbség nagyon fontos a szem további sorsa szempontjából is, hiszen miután a szem visszanyeri természetes feszülését, lehetővé válnak további látásjavító műtétek a betegek számára.

A főorvos tudomása szerint a beavatkozásokat lehetővé tevő kulcsműszerből Közép-Kelet-Európában mindössze két darab van. Az egyik egy lengyel cég, a másik egy román magánvállalkozás tulajdona, ami jelesül éppen egy volt tanítványáé. Ő szintén szenvedélyes szemsebész, és sikerült 156 ezer dollárért megvennie a műszert. Dunaújvárosba ez a gép került bérlés útján. Mivel kevés ilyen speciális műtétre van szükség hazánkban, ezért nehéz kitermelni a berendezés költségeit, ám a bérleti díjat meg lehet fizetni, ugyanis az OEP megfelelően finanszírozza az üvegtesti műtéteket.

A dunaújvárosi szemészeti osztály egyik specialitása a vitrectomia vagy más néven üvegtest sebészet. Mint dr. Sebestyén Margit osztályvezető főorvos elmondta, a térségben egyedül itt végeznek ilyen beavatkozásokat, így regionális ellátóhelynek tekinthető az osztály: Fejér, Bács-Kiskun, Tolna megyéből ide járnak a betegek műtétre. Radó Gábor szerint a dunaújvárosi kórházban ideálisak a körülmények, nagyon jól felszerelt szemészeti osztállyal rendelkezik az intézmény, amelynek főigazgatója, dr. Mészáros Lajos nyitott volt a kezdeményezésére, felismerte a beavatkozás jelentőségét, és támogatta a szemészeti osztály törekvését annak érdekében, hogy a betegek minél magasabb színvonalú ellátásban részesüljenek, és olyanok szembetegségét is gyógyítani tudják, akik ritka elváltozásokkal küszködnek.

Forrás: Weborvos/Sándor Judit