Hazánkban, és a világon a második leggyakoribb haláloknak tekinthető a daganatos megbetegedés. Elfogadott szempont, hogy a rosszindulatú daganatos betegségben szenvedők onkológiai rehabilitációja mihamarabb el kell, hogy kezdődjön. A Magyar Nemzeti Rákellenes Program 2018-2030 (MNREP) szerves része a rehabilitáció, illetve az onkológiai betegek rehabilitációs és hospice hálózatának kiépítése. Ezt az aspektust figyelembe véve, egy úgynevezett komplex onkológiai ellátást szeretnének elérhetővé tenni az intézmény Klinikai Onkológiai és Sugárterápiás Centrumában. Cél, hogy az onkológiai betegek prehabilitációja/rehabilitációja szervezett formában valósuljon meg az ellátásuk során.

Összehangolva a hatékonyságért
A program idén márciusban indult, mely azt szolgálja, hogy a kórház onkológia ellátásban részesülő betegi egy komplex onkológiai rehabilitációban vehessenek részt - tudatta dr. Révész János a megyei kórház főigazgatója. Hozzátette: a daganatos betegek kezelése megterhelő a betegek számára mind fizikailag, mind pedig pszichésen. Ezért fontos, hogy pontosan tudják, mi fog velük történni állapotuk javulása érdekében és ezt el is tudják fogadni. Majd a kezelést követően vissza kell vezetni őket a társadalomba, szociális környezetükbe. Éppen ezért van nagy jelentősége a felkészítésnek és a rehabilitációnak – hívta fel a figyelmet a főigazgató. A daganatos betegek kezelése csak team munkában végezhető eredményesen, ahol az orvos mellett gyógytornász, dietetikus, pszichológus, szociális munkás, Simoton-csoport, lelkész, stoma-gondozó, egészségfejlesztő, edukátor, mentálhigiénés szakember, hospice és az elérhető civil szervezetek is részt vesznek a páciensek ellátásában. Összehangolt tevékenység biztosítja a program hatékonyságát, amelyet ésszerűen az akut szaktól kezdődően megszakítás nélkül folytatnak akár a beteg élete végéig.

A beteg igényeire szabva
Az onkológiai rehabilitáció csírái már húsz évvel ezelőtt megmutatkoztak, de nem vált országos programmá, néhány helyen elérhető hazánkban, de ilyen komplex formában sehol – tudatta Dr. Oross Endre a Klinikai Onkológiai és Sugárterápiás Centrum, Onkológiai Osztály osztályvezető főorvosa. A betegek nagy része azt kifogásolja, hogy nehezen hozzáférhetők ezek a lehetőségek, ezen akartak a megyei kórházban változtatni, hogy minél könnyebb legyen a program elérhetősége – emelte ki az osztályvezető főorvos. Ha valaki bekerül a programba - egy orvosi beutaló segítségével – akkor tesztekkel mérik fel a beteg igényeit és a megfelelő terápiás szakembert vagy szakembereket kiválasztják neki. Ugyanis gyakran előfordul, hogy felszínre kerül több probléma is, így például nem csupán egy dietetikus vagy gyógytornász, hanem esetleg pszichológus is szükséges a páciens számára.

Folyamatos az egyeztetés
Ezek a tevékenységek más kórházakban is elérhetőek, azonban a komplex program a könnyű hozzáférhetőséget, a betegutak megszervezését adja az onkológiai betegek számára. A „prehabilitáció” elnevezés arra utal, hogy nem csupán utána, hanem már a kezelést megelőzően is foglalkoznak a páciens testi-lelki felkészülésével – hangsúlyozta Dr. Oross Endre. A program nemcsak az onkológiai osztály betegei számára nyitott, hanem bármelyik kórházi társ osztály páciensei igénybe vehetik, ha orvosuk ezt javasolja.

Forrás: boon.hu