Kedvezményezett neve: Országos Kórházi Főigazgatóság
Projekt címe: Pszichiátriai ellátórendszer strukturált fejlesztése keretében a szakellátások minőségének és hozzáférésének javítása
Szerződött támogatás összege: 3 869 247 894 Ft
Támogatás mértéke (%-ban): 100%
 
Projekt tartalmának bemutatása: 

A 3, 869 milliárd forint összköltségű fejlesztés a 13 megyei intézményben található pszichiátriai fekvőbeteg osztály infrastruktúrájának mind belső, mind külső épített környezetet érintő korszerűsítését végzi el. Megfelelő berendezéssel látja el az érintett osztályokat, terápiás foglalkoztató helyiségeket alakít ki, valamint a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban egy teljesen új pszichiátriai részleg kialakítását valósítja meg. A korszerűsített infrastruktúrához kapcsolódóan megújulnak a betegellátási és ellátásszervezési folyamatok is.

A projekt célja:

  • Megyénként legalább egy olyan aktív betegellátásra alkalmas pszichiátriai osztály legyen, ahol a korszerű, hatékony, differenciált terápiás modalitások rendelkezésre állnak
  • A sürgősségi ellátások betegbiztonsági és infrastrukturális megoldásának javítása
  • Az aktív ellátás kereteiben a befejezett ellátási szint elérése, a betegek elhelyezési körülményeinek javítása, a kórtermek ágyszámának korlátozása (maximum 4 ágyas kórtermek), ahol ez megoldható, a kórtermekhez kapcsolódó fürdőszobák számának növelése
  • Az osztályon dolgozó orvosok, pszichológusok munkakörülményeinek javítása, orvosi, pszichológusi terápiás szobák, illetve foglalkoztató és csoportszobák kialakítása
  • A fejlesztéseket lehetőleg nagy betegforgalmú egészségügyi intézményben (megyei kórházban) valósítsák meg (a stigmatizáció csökkentése miatt is)
  • Szakmai profiltisztítás megvalósítása, a zavart állapotok (például idős korban jelentkező testi betegség szövődményeképpen kialakuló zavart állapotok) fizikai elkülönítése az akut pszichiátriai ellátástól.

A projekt eddigi eredményei:  

  • Mind a 13 helyszín tekintetében lezajlottak a tervezőmunkák, a kiviteli tervek rendelkezésre állnak, valamint az infrastrukturális fejlesztések kivitelezéseire irányuló közbeszerzések lezajlottak. 
  • Megvalósultak kivitelezési munkák Egerben, Székesfehérváron, Esztergomban, Kecskeméten, Nyíregyházán, Győrben, Gyulán, Miskolcon, Veszprémben és Szekszárdon, folyamatban vannak Szombathelyen, Szolnokon és Zalaegerszegen.
  • Az infrastrukturális fejlesztésekhez a projekt további szakmai tartalmaként workshop-sorozat is párosult, amelynek célja volt, hogy a felújítással érintett helyszínek pszichiáter és egészségügyi dolgozói közösen tekintsék át az osztályok működési gyakorlatait, megismerjék és testközelből szerezzenek tapasztalatot a jó betegutakról. A workshop sorozat nagy érdeklődéssel és sikerrel lebonyolításra került 3 helyszínen (Nyíregyháza, Győr és Budapest).
  • Leszállításra kerültek a pszichiátriai osztályokra a mobíliák, összesen 13 helyszínre 1.638 db eszköz.
 
Projekt tervezett befejezési dátuma: 2023.10.31.
Projekt azonosító száma: EFOP-2.2.0-16-2016-00005
 
Korábbi tartalmak: