Jelentős eredményei mutatkoznak betegségmegelőzés érdekében tett kormányzati intézkedéseknek, hiszen nőtt a magyar lakosság várható élettartama és az egészségben eltöltött idő is – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn Budapesten, a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet előtt álló szűrőbusznál. Az államtitkár szerint említett intézkedéssornak fontos eleme volt a szűrőbuszok elindítása, hiszen elsősorban azokra a felzárkózó településekre jutottak el így, amelyek távolabb esnek egy-egy kórháztól, rendelőtől.

A „Helybe visszük a szűrővizsgálatokat” program kapcsán Rétvári Bence beszámolt arról, hogy a járművek 300 hátrányos helyzetű településen jártak, ahol a 268 szűrési napon több mint 13 ezren vettek részt a különböző vizsgálatokon, és csaknem 25 ezer vizsgálatot végeztek. A buszokon végzett szűrések – például méhnyak- és melanóma-, szájüregi szűrés, vércukor- és koleszterinszint-szűrések, szemészeti vizsgálat - eredményei felkerültek az EESZT-be.

Bábiné Szottfried Gabriella, az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) népegészségügyért és prevencióért felelős főigazgató-helyettese elmondta, a főigazgatóság idén márciusban vette át a tíz általános szűrőbusz üzemeltetését a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központtól, és az irányító vármegyei funkciót ellátó kórházakhoz helyezi azokat. Az eredmények önmagukért beszélnek – jelentette ki, hozzátéve, óriási jelentősége van annak, hogy többek között az országos kardiovaszkuláris intézet szűrőbusza a speciális vizsgálatokkal eljusson a hátrányos helyzetű településekre.

Dr. Andréka Péter, a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet főigazgatója arról beszélt, hogy a szív- és érrendszeri problémák a fejlett világban vezető haláloknak számítanak, és akkor lehet a leghatékonyabban küzdeni egy-egy betegség ellen, ha már a kialakulásuk előtt sikerül felfedezni azt. Elmondta, az intézet már 2019-ben elindította ezeket a szűrőbuszos vizsgálatokat, azóta több mint tízezer embert vizsgáltak meg, közülük kétezernél már tünet és panasz jelentkezett. Idén a buszuk ötszáz szűrést végzett, és kétszáz embert kellett további vizsgálatra küldeni – ismertette.

Forrás: mti, Mészáros Gábor/OKFŐ, Ruzsa István/OKFŐ