Az Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet 296,90 millió forint vissza nem térítendő Európai Uniós finanszírozású támogatást nyert el a Kórház járóbeteg ellátásának fejlesztésére, melynek keretében, 193,67 millió forintos eszközfejlesztés valósulhat meg.

A projekt keretében, a kórház játóbeteg szakrendelői részére beszereztek többek között EEG, CTG, videokolposzkóp, érdoppler, non contact tonométer, audiométer, lencsetervező készülék, MRI kompatibilis altatógép, mobil műtőlámpa, fizioterápiás kezelőtorony, hordozható Uh készülék, komplett videoendoszkópos torony és műszermosó készülék.

Az orvostechnikai eszközökön túl a betegek és dolgozók munkakörülményeit, biztonságát és komfortérzetét is javító mobíliák és védőeszközök is érkeztek a projekt keretében. A beruházás eredményeként megújul többek között a szülészet- nőgyógyászat, a neurológia, a fül-orr-gégészet, a kardiológia, a járóbeteg rehabilitáció, a szemészet, a gasztroenterológiai szakrendelés eszközparkja.

A fejlesztésnek köszönhetően teljes test vizsgálatára alkalmas csontsűrűségmérővel bővül a kórház ellátási palettája, így a betegeknek ezen diagnosztikai eljárás már helyben is elérhető lesz. Kiemelkedő a fejlesztésben a MRI kompatibilis altatógép üzembe helyezése, mellyel megnyílik a lehetőség a betegek rövid narkózisban történő vizsgálatára is.

Az EFOP-2.2.19-17-2017-00014 azonosítószámú projekt eredményeként az érintett járóbeteg szakellátásokból a fekvőbeteg szakellátásokba továbbküldött betegek aránya legalább 10%-kal csökken. A beszerzett korszerű eszközöknek köszönhetően az érintett szakrendeléseken magasabb színvonalú egészségügyi ellátásban részesülhetnek a betegek.

A fejlesztés hatására Hatvan városában és a járóbeteg szakrendelő ellátási körzetébe tartozó településeken élő mintegy 315.000 ember részesül jobb egészségügyi szolgáltatásokban.

Forrás: Albert Schweitzer Kórház Hatvan