Hiánypótló szervezetként működik a 21Nő az Egészségügyért Alapítvány, melynek tagjai vezető pozíciókban dolgozó szakemberek. Sokrétű tudás birtokosa minden alapítványi tag, hiszen van közöttük kórházigazgató, kutató, gyógyszerész, jogász, alezredes, de még cégvezető is – közös céljuk pedig az, hogy hozzájáruljanak a magyar egészségügy fejlesztéséhez.

A 21Nő az Egészségügyért Alapítvány mottója: egy olyan Magyarországért dolgoznak, ahol minden gyerek és felnőtt egyenlő esélyt kap az egészséges, hosszú életre.

Az alapítvány egyik fontos eszköze az edukáció, vagyis a hatékony és hiteles egészségügyi információk közérthető átadása, melynek hatására az egészségnevelés beépül a hétköznapokba. Olyan alapértékeket képvisel a 21Nő az Egészségügyért Alapítvány, mint a hitelesség, felelősség, egészség, biztonság, edukáció, MentorProgram.

Az egészségfejlesztés már egészen fiatal korban elkezdődhet, akár a fiatalabb korosztályok bevonásával is. Ebből fakadóan a tehetséggondozásra is nagy hangsúlyt fektet a 21Nő az Egészségügyért Alapítvány, így minden évben útjára indítják a MentorProgramukat. Ez egy 10 hónapos, ingyenes tehetséggondozó program, ahol a tudományos élet ismert és elismert szereplőivel találkozhatnak és tőlük tanulhatnak a középiskolás résztvevők.

A program nem titkolt célja a tehetségek felkarolása, a tudásátadás, valamint a szakmai utánpótlás kinevelése. Az Alapítvány által szervezett programokon, izgalmas projektmunkákban vehetnek részt a mentorálásba bekerülő diákok, akinek lehetősége van betekinteni a tudományos élet, illetve a szerteágazó egészségügyi szakma egy-egy szegletébe. A program végén a mentorált fiatalok beszámolókat tartanak tapasztalataikról egy általuk választott témában, melynek kidolgozásában mentoraik segítenek nekik.

Záróesemény
A 2022-es MentorProgram záróeseményére idén december 2-án került sor, méghozzá a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében. Színvonalas és informatív beszámolókkal érkeztek a diákok, mindegyik kutatási téma igazán érdekes és izgalmas volt. Szó volt a gyógyszerhamisításról, a modern génszerkesztésről, a daganatok kialakulásának okairól, antibiotikumrezisztenciáról, de a kisgyermek- és idősgondozás összekapcsolásának pozitív hatásairól is. A záróeseményen a jövő generációja már most megcsillogtatta tudását, elhivatottságát és fantasztikus kommunikációs képességeit is.

Elismerés
A MentorProgram záróeseményének keretei között a 21Nő az Egészségügyért Alapítvány három elismerő oklevelet is átadott az egészségügyben végzett hiánypótló munkájukért a következő szervezeteknek: Sajóbábonyi Harmónia Életmód Egyesületnek, Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet életmentést oktató sürgősségi csapatánk, Afázia Egyesület munkatársainak.

Forrás: blikkruzs.blikk.hu, fotó: 21Nő az Egészségügyért Alapítvány