A rendezvény ünnepélyes megnyitóján Sopron város nevében Filep Márk önkormányzati képviselő köszöntötte a résztvevőket, egyben örömét fejezte ki, hogy a konferencia lehetőséget biztosít a segítő szakmákban, az egészségügyi és szociális szférában dolgozóknak a találkozásra, a továbbképzésre és a szakmai tapasztalatcserére. A kórház névadójára emlékezve azt kérte a jelenlévőktől, hogy továbbra is kövessék Erzsébet királyné példáját, vigyék tovább a betegek felé irányuló szeretetét, törődését.

Dr. Molnár Sándor PhD főigazgató beszédében megköszönte az Ápolási Tanács tagjainak, hogy a rendezvényt 26. alkalommal is megszervezték. A résztvevők magas létszáma a konferencia létjogosultságát, a szakmai program minőségét jelzi – tette hozzá, majd kitért arra is, hogy a folyamatos fejlődés iránti igényt tükrözi, hogy a szakdolgozók a betegellátás napi teendői mellett tudományos tevékenységet is folytatnak és megosztják egymással ismereteiket.

Haszonitsné Jánoki Márta, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara GYMS Vármegyei szervezetének területi elnöke szintén a szakdolgozók elhivatottságát állította a középpontba. Mint mondta: példaértékű, hogy az előadók között a fiatalabb generáció tagjai is képviseltetik magukat, a technikai újdonságokra való fogékonyságukkal új színt visznek a prezentációkba.

Farkas Andrea ápolási igazgató szintén megköszönte a szervezők töretlen lelkesedését, mellyel szervezik és koordinálják az egyre színvonalasabb, már a megyehatárokon túl is ismert szakmai rendezvényt. Az ápolás szakterülete lefedi a betegellátás teljes spektrumát, a diagnosztikától a műtétes szakmákon, a rehabilitáción, a krónikus és hospice ellátáson keresztül. Az előadók képviselik valamennyi területet, a konferencia tematikája és tudásanyaga ennek megfelelően színes és sokrétű lett. – tette hozzá.

A rendezvényen a kórház szakdolgozói közössége is elköszönt a közelmúltban nyugdíjba vonult Horváth László kórházlelkésztől, majd a hagyományoknak megfelelően köszöntötték azokat a nemrég nyugdíjba vonult szakdolgozókat is, akik az intézményben legalább 30 év egészségügyi szolgálatot teljesítettek.

A konferencia két szekciójában, összesen 10 előadás hangzott el. Szó esett többek között az egészségügyi kommunikáció „evolúciójáról”, a közösségi médiahasználat egészségügyi vonatkozásairól, a sebészeti, a krónikus és hospice ellátás aktuális kérdéseiről. Kifejtették a méltóságterápia fogalmát és területeit, részletesen bemutatták a fizioterápia és a mozgásszervi rehabilitáció sikerrel alkalmazott új ellátási módszereit. Emellett szó esett a fertőző betegségek és a multirezisztens kórokozók visszaszorításának lehetséges módjairól, a szoptatásfejlesztés legújabb módszereiről, illetve a dietetikai tanácsadás szerepéről a testtömegcsökkentésben és a cukorbetegség kezelésében.