Minden kórházi dolgozó tökéletesen tud kezet fertőtleníteni? Ez volt a nagy kérdés pénteken délelőtt, a kézhigiéné világnapján a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktatókórházban, ahol versenyre hívták nemcsak az osztályokat és azok dolgozóit, de az intézmény vezetését is.

Egy protokoll szerint végzett kézfertőtlenítés 30 másodpercig tart. Ez idő alatt kell a kezet úgy letisztítani, hogy azon ne maradjon semmilyen mikroba. Pénteken a kórházban található Romhányi Auditóriumban mindenki letesztelhette, tud-e helyesen kezet fertőtleníteni. – A nap folyamán az osztályokról folyamatosan jöttek a dolgozók és a gyakorlatban is megmutathatták, milyen jól megy nekik a kézfertőtlenítés, méghozzá az úgynevezett Hand-in-Scan készülék segítségével, amelyik megmutatja, hol maradtak esetleg nem megfelelően megtisztított területek a kézen – mondta a feol.hu kérdésére Nyakas Eszter ápolási igazgató.

A versenyen egyébként nemcsak az derült ki, hogy a dolgozók szinte mindegyikének „zöld” volt a keze a szkenner szerint, de az is, hogy akadnak bőven olyanok is, akik csukott szemmel is végig tudják csinálni a kézfertőtlenítés helyes menetét. A versenybe nemcsak az osztályokon dolgozók, de a kórház vezetése – igazgatók, helyettesek, titkárnők, pénzügyi-, személyügyi-, és gazdasági munkatársak is bekapcsolódtak. Az előadóban nagy volt a forgalom, hiszen a Szent György-kórházban jelenleg mintegy háromezren dolgoznak, a szakdolgozók száma meghaladja a kétezret. A versenyt az az osztály nyerte, ahonnan a legtöbb dolgozó érkezett és a legtöbben töltötték ki helyesen a kézhigiénia-kvízt, illetve hajtották végre tökéletesen a kézfertőtlenítést. A végső összesítésből kiderült, több mint 600 dolgozó vetette alá magát a szkenneres tesztnek, a versenyt pedig – a sok jó megoldás után sorsolással – az Ápolási osztály dolgozói nyerték.

Az eseményen megjelentek „Vigyázok Önre!” feliratú kitűzőt is kaptak. Az ápolási igazgató elmondta, az ápolók ezzel a jelvénnyel is jelzik a betegek felé, hogy fontos számukra a higiénia, azon belül is kiemelten a kéz higiéniája.

A vetélkedőről az FMH készített összeállítást.

 

A Nyíregyházi Jósa András Tagkórház Higiénés Osztálya a világnap alkalmából hagyományosan interaktív vetélkedőt szervezett a kórház szakdolgozóinak. A vetélkedőn gyakorlati és elméleti tudásukról is számot adtak a résztvevők, többek között UV lámpás módszerrel ellenőrizték a kézfertőtlenítés helyes gyakorlatát, de a védőruha szabályszerű alkalmazását is felmérték.

 

A kézhigiénés világnap alkalmából rendezett versennyel a Heves Vármegyei Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet célja az volt, hogy ráirányítsa munkatársai és a lakosság figyelmét a kézfertőtlenítés, a higiéné fontosságára. Az eseményen tíz csapat, csapatonként két szakdolgozó és egy orvos mérte össze tudását elméleti és gyakorlati feladatok megoldásával. Előzményként az intézmény munkatársai részére a kézmosás fontosságáról szóló kézhigiénés plakátpályázatot is hirdetett a kórház.

A kézhigiéné az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzése miatt kiemelten fontos, ezért a kórház menedzsmentje mindent megtesz annak érdekében, hogy minimálisra csökkentse a fertőzések előfordulását. Így a dolgozók oktatása, a tárgyi feltételek biztosítása, a kézfertőtlenítőszerek folyamatos korlátlan rendelkezésre adása, az éber ellenőrző tevékenység, a témával kapcsolatos pályázatokban történő részvétel, előadások, továbbképzések tartása rendszeres az intézményben. Dr. Maszárovics Zoltán, a kórház orvosigazgatója a heol.hu portál kérdésére kiemelte, hogy a kézfertőtlenítés, amely megakadályozza, hogy a fertőzések egyik betegről a másikra kerüljenek, a dolgozók nagy felelőssége.

A versenyen a Mozgásszervi Rehabilitációs osztály első, az Infektológiai osztály csapata második helyezést ért el.

A kézhigiénés maraton igazi nyertesei azonban a betegek, hiszen a tesztek és a verseny során kiderült: a kollégák kézfertőtlenítése és higiénés szaktudása megfelelő!

A vetélkedőről a TV Eger készített összeállítást.

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Kórházhigiénés Osztályának dolgozói kézhigiénés kérdésekkel és jutalomcsokikkal hívták fel a figyelmet a kézhigiéne fontosságára.

Mi a kórokozók átvitelének fő módja az egészségügyi intézményekben?
Minimálisan mennyi ideig kell az alkoholos kézfertőtlenítőt a kézbe dörzsölni?
Mi a leghatásosabb módja a fertőzések megelőzésének a betegellátásban?
A betegek ápolása során, milyen gyakran végzünk kézfertőtlenítést?
Mely szervezet koordinálja a kézhigiénés világnapot?
Sorolja fel a kézhigiéné öt momentumát!
Mi a leghatásosabb módja a fertőzések megelőzésének a betegellátásban?

 

A Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórházban az elmúlt években a kézhigiénia területén számos fejlesztés zajlott, több száz falikaros és állványos-szenzoros kézfertőtlenítő adagoló érkezett pályázatok útján az intézménybe. Kézfertőtlenítőszerből az elmúlt évben több, mint 7000 litert használtak fel. A higiénés biztonság megteremtésére kiemelt figyelmet fordítanak, szeretnék, ha mindenki ekként cselekedne. Ezért a Kézhigiénés Világnapon a Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórház kórházhigiénés csoportjának munkatársai egy mozgó, „kézhigiénés tudásgyakorló standot” működtettek, így az egészségügyi dolgozóknak és a betegeknek, illetve a látogatóknak is lehetőségük volt arra, hogy megismerjék a kézhigiénés szabályokat és elsajátítsák a hatékony kézfertőtlenítés technikáját.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház Központi Higiénés Szolgálata több helyszínen kézhigiénés tudásgyakorló standokat állított fel HandInScan ellenőrzéssel kiegészítve. (Központi Tagkórház Központi Betegellátó Épületében, a JAFEK épületben, a Semmelweis Tagkórház Tüdőgyógyászati és Belgyógyászati épületében és a Szent Ferenc Tagkórházban.) Az érdeklődő dolgozókat, betegeket és látogatókat egy kézfertőtlenítésért cserébe apró ajándékokkal lepték meg.
A programon 403 fő vett részt, ebből 332 kórházi dolgozó, 32 tanuló és 39 civil állampolgár fertőtlenítette a kezét sikeresen.
A legtöbben a Szent Ferenc Tagkórház önálló fizikoterápiás szolgálatának munkatársai közül vettek részt az eseményen, őket követte a Központi Telephely laboratóriumi medicina osztálya, harmadik helyen a posztoperatív őrző munkatársai végeztek.

Forrás: heol.hu, feol.hu, Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórház, Országos Korányi Pulmonológiai Intézet, Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház, fotó: Heves Vármegyei Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet, Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház, Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórház, Országos Korányi Pulmonológiai Intézet, Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház