Három hétig látogatható a Hetényi Géza Kórház „C” épületének aulájában az a vándorkiállítás, amelyet a Magyar Nemzeti Múzeum Semmelweis Orvostörténeti Múzeum az Országos Korányi Pulmonológiai Intézettel együttműködésben indított útjára. A hat darab molinóból álló tárlat érdekes információkat oszt meg az érdeklődőkkel a tuberkulózis betegség múltjáról és gyógyításáról.

Az ünnepélyes megnyitón Piroska Miklós főigazgató és dr. Bíró Margit, a Pulmonológiai Osztály osztályvezető főorvosának köszöntőjét követően dr. Kovács Gábor, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet nyugalmazott főigazgatója arról beszélt, a TBC-t a 20. század elején morbus hungaricusnak, vagyis a magyarok betegségének nevezték, hiszen tízezrek haltak meg, és közel százezren betegedtek meg benne évente. Vagyis, a legsúlyosabb népegészségügyi problémát jelentette egykor.

– Majd az 50-es évek tájékán feltalálták a hatékony gyógyszereket, és elkezdődött egy olyan folyamat, melynek segítségével a betegség folyamatosan szelídült. Ahogy egyre kevesebb lett a beteg és a csökkent a fertőzőképesség a terápia hatására, fokozatosan visszaszorult a betegség is. Ez olyan fokot ért el, hogy mára, a 2020-as, 2021-es adatok szerint három-négyszázan betegednek meg ebben Magyarországon évente, 2021-ben összesen 16-an haltak bele. Tehát, a tuberkulózis mára ritka betegséggé vált itthon – hangsúlyozta dr. Kovács Gábor.

Hozzátette, a világ más részein ez nem így van, vagyis, bár nálunk már megnyugtató a helyzet, az éberséget fenn kell tartani.

Az ünnepségen dr. Szabó Katalin a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum főmuzeológusa a tuberkulózis gyógyításának történetéről beszélt, majd dr. Fehér Éva, a Pulmonológiai Osztály főorvosa idézte fel a szolnoki pulmonológia, illetve tüdőgondozás történetét. Dr. Szigeti Szabolcs, a WHO magyarországi képviseletének szakmai vezetője arról beszélt, a WHO és az Országos Pulmonológiai Intézet itthon összefogott, a tüdő-és légúti betegségek minőségibb, emberközpontú gyógyításáért. Ezt a munkát Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében már elkezdték.

Forrás: szoljon.hu