Európában egyre súlyosbodó problémaként jelentkezik az egészségügyi szakdolgozók hiánya, amely hazánkban is évek óta egyre erőteljesebben érzékelhető. Az ellátás színvonalának javítása, a betegbiztonság növelése megkívánja, hogy jól képzett egészségügyi szakdolgozók segítsék az egészségtudatos magatartás kialakítását, a gyógyulást, a rehabilitációt, és vállaljanak nagy szerepet a magyar lakosság egészségi állapotának és gyógyulási esélyeinek javításában. Ehhez jól képzett, elhivatott, fiatal egészségügyi szakdolgozókra van szükség. A magyar szakközépiskolák létszámadatai azt mutatják, hogy a továbbtanulás során kevesen választják az egészségügyi szakképzést.
 
Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ által indított ösztöndíjprogram ezen a helyzeten kíván változtatni a fiatal, jól képzett és elhivatott egészségügyi szakdolgozók létszámának növelése érdekében. Az ösztöndíjprogram az Országos Képzési Jegyzékben szereplő egészségügyi nappali iskolarendszerű szakképesítésekre irányulhat.
 
A program keretében az egészségügyi szakképzést nyújtó intézmények nappali tagozatos tanulói havi rendszeres támogatásban részesülhetnek. Várhatóan 3200 egészségügyi hivatást választó tanuló részesülhet ösztöndíjban, melynek mértéke havi 40.000 forint is lehet. Az ösztöndíj feltétele, hogy a szakképesítés megszerzését követően legalább annyi ideig kell a fiataloknak valamely hazai közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatónál a megszerzett szakképesítésnek megfelelő munkakörben dolgozni, amennyi ideig az ösztöndíjat kapták.
 
Az ösztöndíjasok támogatására a projekt országos mentorhálózatot hozott létre, amely segíti az egészségügyi intézmények és a tanulók közötti kölcsönös elköteleződést és a hivatástudat kialakulását. A mentori tevékenység célja a tanulók pályaválasztásának orientációja az egészségügyi szakmák iránt, a tanulók motiválása a szakképzésben való aktív és eredményes részvételre, a szakképesítés megszerzésére, valamint a megszerzett szakképesítésnek megfelelő munkakörben történő elhelyezkedésre.

A pályázati feltételeket részletesen az ösztöndíjas pályázati felhívás tartalmazza, melyet ide kattintva, az Ösztöndíjas pályázati felhívás almenüpont alatt érhet el.