A tárcavezető tájékoztatása szerint bár a Kútvölgyi Tömb felújítását is számos nehézség, köztük a koronavírus-járvány lassította, az elmúlt 337 nap alatt mégis mintegy 13 ezer négyzetmétert újítottak meg úgy, hogy fontos örökségvédelmi szabályokat is be kellett tartani a csaknem nyolcvanéves épületnél. Mint mondta, a Kútvölgyi Tömb felújítására a kormányzat 11 milliárd forintot különített el, amelyet további 5 milliárd forinttal növeltek meg. A munkálatoknak köszönhetően az épületet az eredeti pompájában újították meg, sőt a beruházás során 21. századi igényeknek megfelelő orvostechnikai fejlesztéseket is megvalósítottak.

Az ünnepségen részt vett a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára is, aki beszédében kiemelte: évtizedek adósságát törlesztve számolták fel a korábbi borzalmas állapotokat. 2022 tavaszára elkészült a 11 ezer négyzetméteres homlokzat, új hőszigetelést kapott az épület, ami a szélsőséges időjárást is jól tűri, de az örökségvédelmi követelményeknek is megfelel. Korszerű hűtési-fűtési rendszert, új nyílászárókat építettek be. Ezt követte a 13 ezer négyzetméternyi belső beruházás tizenegy szinten – részletezte Fürjes Balázs, jelezve: kora tavasztól évente 12 ezer beteget tudnak majd ellátni az intézményben.

Takács Péter egészségügyi államtitkár pedig úgy fogalmazott: a Kútvölgyi Tömb méltán lesz a budapesti kórházfelújítási program ékköve.

Ralovich Zsolt, az Új Szent János Kórház és Szakrendelő intézményvezetőjének tájékoztatása szerint hamarosan megkezdődik az épület próbaüzeme, a szakhatósági engedélyeket követően pedig reménység szerint tavasszal – a betegellátás folyamatos biztosítása mellett – megkezdődhet az érintett osztályok ütemezett átköltöztetése.

Forrás: Magyar Nemzet, fotó: epiteszforum.hu