A február 19-én megjelent pályázati felhívásra a diákok február 26-tól március 12-ig jelentkezhetnek a apololeszek.aeek.hu honlapon keresztül.

A pályázat célja, hogy az ápolók utánpótlását ösztöndíjjal segítse, ezáltal hozzájáruljon a jól képzett és elhivatott egészségügyi szakdolgozók létszámának növeléséhez. A támogatás legfontosabb feltétele, hogy a fiataloknak a szakképesítés megszerzését követően legalább annyi ideig kell megszerzett végzettségüknek megfelelő munkakörben dolgozniuk valamely hazai közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatónál, amennyi ideig az ösztöndíjat kapták. Az ösztöndíjjal támogatható OKJ képzések körének meghatározása a közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatóknál fennálló betöltetlen álláshelyek száma alapján történik. Az ösztöndíjasok támogatására a projekt országos mentorhálózatot hozott létre, amely segíti az egészségügyi intézmények és a tanulók közötti kölcsönös elköteleződést és a hivatástudat kialakulását, illetve megerősítését.
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának háttérintézménye, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ 2017. június 1-én indította el az Ápoló tanulók részére pályaválasztást támogató ösztöndíjas program (EFOP-1.10.1-VEKOP-16-2016-00001) elnevezésű projektet. Eddig három ösztöndíjas pályázati ciklus zárult le, melynek eredményeképpen 1156 tanulóval összesen 1318 ösztöndíj szerződést kötöttek meg és mintegy 423 millió forintnyi ösztöndíjat folyósítottak. A 2018-ban végzett ösztöndíjban részesült tanulók közül 435 fő már elhelyezkedett.
A Széchenyi 2020 programban több mint négymilliárd forintból megvalósuló projekt részeként várhatóan 3200 egészségügyi hivatást választó tanuló részesülhet ösztöndíjban. 
További információk a programról https://apololeszek.aeek.hu/ oldalon érhetőek el.