A színfalak mögé nézve – elméleti és gyakorlati bemutatók segítségével – ismerkedhettek meg az egészségügyi szakdolgozói hivatással azok a Veszprém vármegyében tanuló általános-és középiskolai pályaválasztás előtt álló diákok, akik ellátogattak a Csolnoky Ferenc Kórház Pályaorientációs Nyílt Napjára.

A meghirdetett esemény iránt óriási volt az érdeklődés, februárban két alkalommal négy iskolából 280 diákot kalauzoltak végig az intézményben Ápolási Igazgatóság munkatársai. Nyolc helyszínen várták a diákokat, különféle gyakorlatok (újraélesztés, vércsoport meghatározás), illetve a gyógyító osztályon folyó tevékenység bemutatásával igyekeztek szemléltetni azt, hogy mennyire színes, sokrétű és felelősségteljes munka zajlik a fekvőbetegeket ellátó intézményben.

A pályaorientációs napon a tanulók beléphettek az Intenzív Osztály betegforgalom elől elzárt területére a „tiltott zónába”, megismerkedhettek a szülészeten, a gyermekosztályon folyó munkával, bepillantást nyerhettek a patológián, a Sugárterápiás Osztályon és az azonnali ellátást igénylő betegeket fogadó Sürgősségi és Betegellátó Osztályon folyó munkába.

Az új szakképzési rendszerben az egészségügyi ágazat mintegy 11 szakképesítési területen 23 szakirányban kínál lehetőséget a továbbtanulásra, így mindenki megtalálhatja a személyiségének, képességeinek és készségeinek megfelelő képzést – hangsúlyozta köszöntő beszédében Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója, dr. Töreki-Vörös Ibolya. A pályaválasztás előtt álló gyermekeket arra bíztatta, hogy válasszák bátran az egészségügyi hivatást, ha valaki szeretne segíteni mások életén, ne hezitáljon, keresse meg azt az egészségügyi szakterületet, amely hozzá a legközelebb áll! A megszerezhető szakképesítések jelentős része hiányszakma – ahogy most, úgy a jövőben is mindig biztos elhelyezkedési, megélhetési lehetőséget kínál a szakdolgozók számára.

A szakképzés során az ápolás, az asszisztencia, az egészségügyi laboratóriumi munka és rehabilitáció területeivel ismerkedhetnek meg a tanulók. Természetesen az elméleti mellett a gyakorlati tudás elsajátítása is elengedhetetlen, ez utóbbi tevékenység zajlik a Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórházban.

Az intézmény ezzel a nyílt nappal is azt szeretné elérni, hogy minél több fiatal döntsön az egészségügyi hivatás mellett, hisz valamennyiünk számára fontos, hogy jól képzett egészségügyi szakdolgozók segítsék a betegek, vagyis családtagjaink, szeretteink gyógyulását!

A Pályaorientációs Napra készült, a különféle szakmákat, szakirányokat bemutató prezentációk itt elérhetők.

Forrás: veol.hu, fotó: vehir.hu