A WHO az idei kampányában - a 2030-as Európai Immunizációs Menetrend keretein belül - az oltóanyag-felhasználás javítását, valamint a világjárvány miatti oltási arányok globális visszaesésének csökkentését tűzte ki célul. A világszervezet üzenetei arra összpontosítanak, hogy felhívják a lakosság figyelmét az időben történő rutin oltások fontosságára, valamint az elmulasztott vagy elhalasztott oltások lehető leghamarabbi pótlására.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a rendszeres védőoltások életet mentenek: megóvnak a betegségtől, fokozzák az egészségügyi rendszerek hatékonyságát, mivel az immunizálás megelőzi a betegséget, vagy jelentősen csökkenti a betegségek lefolyásának súlyosságát.

A hatályos jogszabályoknak megfelelően, Magyarországon bizonyos betegségek ellen minden gyermeket kötelező megelőző immunizációban kell részesíteni. A kötelező védőoltásokat két fő csoportba oszthatjuk az oltási naptárnak megfelelően. A folyamatos oltásokat a gyermek életkorához kötötten háziorvosa, a kampányoltásokat az adott évfolyamba járó gyermekek iskolaorvosa adja be. Köszönhetően a hazai, már csecsemőkorban elkezdett hatékony oltási programnak, elkerülhetővé válnak a lakosság többsége számára olyan betegségek, mint pl. a BCG, rubeola, tetanusz, mumpsz, hepatisB, stb.

A magyarországi gyermekkori kötelező védőoltásokról IDE kattintva tájékozódhat.

WHO témához kapcsolódó tájékoztatója, felhasználható plakátjai angol nyelven ITT érhetők el.

Forrás: WHO, egeszsegvonal.hu