A témában tartott székesfehérvári sajtótájékoztatón Vargha Tamás (Fidesz) országgyűlési képviselő elmondta, hogy a Buda-Velencei-tó-Balaton tengelyen az intézmény stratégiailag kiemelkedő helyen van, jelentősége a vidék legnagyobb kórházaként megkerülhetetlen. Emlékeztetett arra, hogy mintegy kilencmilliárd forintból nemrégiben készült el a diagnosztikai és műtőblokk.

Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester hozzátette, hogy az intézmény 2010 előtt kimaradt a póluskórház programból, de a műtőblokk-fejlesztés a kormány jóvoltából mégis megvalósulhatott. Jelezte, hogy a póluskórház program másik fontos eleme a belgyógyászati típusú tömb volt, annak megvalósítását a Modern városok program garantálja.

A városvezető fontos lépésnek nevezte még az intézmény életében a legutóbbi adósságkonszolidációt, amely 1,4 milliárd forintot jelentett. Törő Gábor (Fidesz) országgyűlési képviselő hangsúlyozta: az emberi erőforrás legalább annyira fontos az egészségügyben, mint az infrastruktúra fejlesztése. Úgy vélte, az orvosokat és a fiatal rezidenseket a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban kell tartani, ebben segíthet az oktatókórházi minősítés és a jövőbeni fejlesztés is.

Csernavölgyi István főigazgató a fejlesztést indokoltnak nevezte, mert annak megvalósulása esetén 24 órás komplex aktív ellátást tudnának biztosítani betegbarát módon, gazdaságosan és a dolgozók szempontjából is ideális módon.
A tervek szerint az új, négyszintes épülettömbben 260 betegágy lesz, alapterülete 11 ezer négyzetméter, és itt kap helyet a pulmonológia, az onkológia, a hematológia, a reumatológia, a bőrgyógyászat, a belgyógyászat, az infektológia és a véradó.
A főigazgató szerint az átadást követően a kórház egyetlen tömbben képes lesz a fekvőbeteg-, a járóbeteg- és a kúraszerű ellátás biztosítására. Megjegyezte, hogy a fejlesztés révén öt régi, korszerűtlen, a gyógyító tevékenységre korlátozottan alkalmas épületet kiválthatnak.

Forrás: MTI