Korábban Nyugat-Európából vettük át a cisztás fibrózis betegséggel kapcsolatos tudást, de mára létrejött az ezzel a ritka betegséggel kapcsolatos tudásközpont hazánkban, ami hatással van nemcsak a magyarországi, hanem a határon túli magyar betegek ellátására is – mondta Soltész Miklós, az EMMI egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédében, a Korányi kórház új cisztás fibrózis részlegének átadásán.

Dr. Beneda Attila egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár a megnyitón jelentette be, hogy a jövő évtől a csecsemőkori kötelező szűrések közé bekerül a cisztás fibrózis szűrése is, ami által korábban kiszűrhető ez a betegség és hamarabb el lehet kezdeni a kicsik kezelését. Ezzel csökkenthető a betegek szenvedése és jelentősen javulhat állapotuk.
A 10 ágyas intézmény a betegek rendszeres - igény esetén szülői jelenléttel – bentlakásos és ambuláns kezelését, műtét előtti vizsgálatok elvégzését és műtét utáni rehabilitációját biztosítja. Az itt kezeltek komplex ellátásban részesülnek, orvosi kezelésüket pszichológus, gyógytornász és szociális munkás is segíti.
Soltész megnyitójában méltatta az érintettek és hozzátartozóik, a Cisztás Fibrózis Egyesület és az ezen a területen dolgozó gyógyító közösség összefogását, mely nélkül - mint mondta - ilyen nagy eredményt nem érhettek volna el.
Egyúttal köszönetet mondott a kormánynak, a Nemzeti Banknak és a civil segítőknek az új intézmény létrehozásához nyújtott önzetlen támogatásért.

A cisztás fibrózis hazánkban a „leggyakoribb ritka betegség”, amely születéstől kezdve az egész életet végigkíséri. Az öröklődő kór következtében a betegek nagyon lesoványodnak, károsodik a májuk, cukorbetegek lesznek.
A fokozódó légúti gyulladás miatt pedig mind súlyosabban köhögnek, fulladnak. Korszerű gyógyszeres kezelésre, napi több órás inhalálásra, gyógytornára, valamint folyamatos ellenőrzésre van szükségük.

Forrás: kormany.hu (EMMI Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság)