Egy modern digitális röntgenkészülékkel gazdagodott a Mezőtúri Kórház és Rendelőintézet. A korszerű berendezést egy pályázat keretében vásárolta az intézmény, ahová számos további egészségügyi eszköz is került. A pályázat lezárult, a berendezéseket már használatba is vették.

Közel 284 millió forint támogatást nyert a Mezőtúri Kórház és Rendelőintézet. A „Járóbeteg szakellátó szolgáltatások fejlesztése Mezőtúron” pályázat keretében megvalósuló fejlesztésnek köszönhetően előrelépés történt a diagnosztikus vizsgálatok, valamint az egyszerűbb, ambulánsan is elvégezhető ellátások, beavatkozások tekintetében. Mindezt új, modern berendezések segítik.

– Fontos volt ez a fejlesztés intézmény életében. A támogatásnak köszönhetően olyan eszközöket sikerült vásárolni, melyek nagyon szükségesek voltak. Vagy azért, mert eleve hiányoztak, vagy azért, mert elavultak voltak a korábbi berendezések – emelte ki a projektzáró eseményen dr. Szecsei Klára.

A Mezőtúri Kórház és Rendelőintézet főigazgatója visszatekintve elmondta: 2017-ben a kórház akkori menedzsmentje adta be a pályázatot a kiírásra, ám akkor nem járt sikerrel. 2021 decemberében kaptak értesítést, hogy mégis támogatják, s 2022 januárban a szerződés aláírásával kezdődött a munka.

– Nagyon aprólékos munka volt, a korábbi dokumentációt át kellett dolgozni, a költségvetést újra kellett tervezni. Köszönöm mindenkinek, aki részt vállalt ebben a kihívásban. Mostanra minden eszköz a helyén van, használják a kollégák. Bízom benne, hogy ezeknek köszönhetően magas színvonalú járóbeteg-ellátást tudunk biztosítani az ellátottak számára – hangsúlyozta a kórházigazgató.

A projektzárón részt vett Herczeg Zsolt országgyűlési képviselő is, aki köszönetet mondott mindenkinek, aki dolgozott a sikerért, s nagyon nagy eredménynek tartja ezt a fejlesztést. A honatya köszöntőjében kiemelte, hogy amikor 2010-ben a város polgármestere lett, a kórház még önkormányzati fenntartású volt. – Amikor később állami kézbe került, akkor is magunkénak tekintettük a kórházat. S öröm számomra, hogy a mostani városvezetés hasonlóan gondolkodik. Bizonyítja ezt, hogy az önkormányzat biztosított hatmillió forintot, hiszen kiegészítést igényelt a projekthez – mutatott rá Herczeg Zsolt.

– Számunkra teljesen természetes volt, hogy segítünk, örömmel támogattuk a kórházat, hiszen a mezőtúriak érdekeit szolgálják a beszerzett gépek – reagált szavaira Szűcs Dániel. A városvezető üdvözölve a fejlesztés köszönetet mondott az intézményben dolgozóknak az elvégezett munkáért, a szolgálatukért.

– Az egészségügyben manapság nem egyszerű helytállni, de önök ezt erőn felül megteszik – emelte ki Mezőtúr polgármestere.

Hasonlóan szólt Piroska Miklós a vármegyei irányító intézmény főigazgatója is. – Az itteni igazgatóság mindent megtesz azért, hogy az itt dolgozók megfelelő körülmények között végezhessék dolgukat. Ők pedig lehetőségeik szerint mindent megtesznek a betegekért. Mindenkinek hatalma hálával tartozunk – emelte ki a főigazgató, aki örömteli eseményként szólt a projekt zárásáról. Hozzátette: egy nemrég megjelent a kormányrendelet értelmében 300 millió forintot meghaladó konszolidációs forráshoz jut majd mezőtúri kórház a közeljövőben.

Az eszközök magas színvonalú betegellátást biztosítanak

A projekt részleteit Sinkó-Káli Róbert orvosigazgató, a projekt menedzsere mutatta be az eseményen. A szakember kiemelte, hogy a változtatások ellenére, a kapott önkormányzati támogatással sikerült megvásárolni a tervezett eszközöket. – A régóta óhajtott korszerű digitális röntgen készülék valóban hiánypótló berendezés volt. Emellett sterilizátorokat, műtő- és sürgősségi eszközöket vásároltunk. Diagnosztikus eszközökhöz is hozzájutottunk, ezek között fajsúlyos az ultrahang készülék, továbbá rehabilitációs- és gasztroenterológiai berendezések is gazdagítják az intézményünket. Ezek mind a munkatársak munkalehetőségeit bővítik, ami hozzájárul a betegek magas szintű ellátásához – részletezte az orvosigazgató.

Forrás: szoljon.hu, fotó: szoljon.hu/Mészáros János