A kezdeti időszakról és a jövőbeni elképzelésekről kérdeztük dr. Horváth Zsolt orvosigazgatót, az Egynapos Sebészeti egység vezető főorvosát.

 

– Az egynapos sebészet speciális, a több napos kórházi kezelést kiváltó beavatkozást jelent, amit olyan esetekben alkalmaznak, melyek 24 óránál rövidebb ellátási időt igényelnek. Milyen múltra tekint vissza Kecskeméten ez az ellátási forma?

– Az egynapos beavatkozásokat mind a fekvőbeteg ellátás, mind a Balaton utcai telephelyen működő, szervezett önálló egység keretén belül végeztük. Az „Aktív fekvőbeteg ellátás forma kiváltása az egynapos sebészeti ellátás rendszerének fejlesztésével” című EFOP pályázatnak köszönhetően azonban Kecskeméten megvalósulhatott az ország egyetlen olyan egynapos pályázati modellje, mely önálló zöldmezős beruházásként jött létre, nem pedig egy osztály elkülönített részlegeként működik.

– Milyen előnyöket jelent ennek működése az egynapos ellátások terén?

– Nagy előrelépés volt, mert centralizálni tudtuk a kecskeméti központi műtőben és egyéb műtőinkben működő egynapos sebészeti beavatkozásokat. Ennek két előnye volt, egyrészt, hogy ugyanazon ellátási formában lévő betegek egy helyre kerültek, mely lehetővé teszi a gazdaságosabb üzemeltetést, másrészt pedig a felszabaduló kapacitások felhasználhatóvá válnak egyéb sürgősségi beavatkozások és műtétek előtt, így nagyobb lehetőségek szabadulnak fel a komolyabb, kiterjesztetettebb műtétek elvégzésére is.

Jóval több műtét zajlik itt, mint a Balaton utcai telephelyen, és azáltal, hogy az ilyen típusú beavatkozást igénylő betegeket egy centralizált helyen tudjuk ellátni, plusz kapacitások nyíltak meg az akut és tervezett ellátások számára.

További nagy előny, hogy tervezett műtétek vannak, és szervezett formában zajlik a betegút menedzsment, vagyis a betegeket célzottan az egynapos sebészetre irányítják. Itt zajlik az aneszteziológiai kivizsgálás, előkészítés, a koordinátor felhívja a betegeket és időpontot egyeztet velük, megtudhatják mit kell hozniuk, hová kell menniük. Összességében egy sokkal személyesebb, emberközpontúbb ellátást kapnak. Fontos még kiemelni, hogy ezek a betegek előzetes beválasztás során kerülnek ide, és stabil, jó állapotú, kivizsgált betegek, ezért minimalizálni lehet a műtéti kockázatot és szövődményeket.

– Milyen változás volt a működésben az elmúlt év során?

– A pályázatban meg volt határozva, hogy melyek azok az ellátási területek, melyeknek meg kell lennie, ezek megegyeztek az előzőleg a Balaton utcai telephelyen végzett egynapos szolgáltatásokkal. A következő lépcsőben megszüntettük a párhuzamos ellátást a szemészeten, és a beavatkozások több mint 90 százalékát áthoztuk az egynapos ellátó egységbe. Emellett a sebészet, traumatológia, ortopédia vonatkozásában is minimalizáltuk az egynapos ellátást a központi műtőben.

Ezt követő lépés a szájsebészeti kezelők kialakítása volt, mely mentálisan sérültek ellátására is alkalmas. 2023. júniusában az Arc-, állcsont-, szájsebészeti és Fül-Orr-Gégészeti Osztályhoz tartozó Szájsebészeti Ambulancia is beköltözött az Egynapos Ellátó Egység (ENS) épületének földszintjére.

Idén áprilisban érkeztünk el egy újabb szintre, hiszen a hónap elején beköltözött a gasztroenterológiai járóbeteg ellátás legfőbb része, az endoszkópia. Reméljük az átállás zökkenőmentes, kérjük a betegek szíves türelmet és együttműködését.

– Melyek voltak a leggyakoribb beavatkozások?

A közelmúltban történt egynapos ellátást érintő szakmai jogszabály változások lehetővé teszik, hogy egyre szélesebb körben és egyre szélesebb betegségcsoportban végezzünk egynapos sebészeti beavatkozást, de jelenleg legnagyobb számban kézsebészeti beavatkozásokat, artroszkópiát, lábműtéteket, szemészeti lencseműtéteket, illetve sebészet vonatkozásában sérv- és visszérműtéteket végzünk itt az egynapos sebészeti egységben.

– Vannak-e tervek még a jövőre vonatkozóan a működést vagy akár az ellátó egység épületét tekintve?

– Az endoszkópia beköltözésével az épületet teljesen belaktuk. A műtői kapacitások is meghatározzák, hogy mennyi beteget tudunk ellátni. Az elmúlt egy évben összesen 3147 műtétet végeztünk el, ebből 657 sebészeti, 203 ortopédiai, 687 traumatológiai és 1600 szemészeti beavatkozás volt. Működést illetően a célunk az, hogy évi 4000 műtétünk legyen, és a betegeknek minél gyorsabban, minél szélesebb körben és minél komfortosabban biztosítsunk hozzáférést akár azzal is, hogy az ellátási időkereteket bővítjük.

Forrás: Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház