Az orvostudomány fejlődésének hála, egyre több betegség gyógyítható, tünetei kezelhetők, azonban a hosszan tartó, minőségi élet megteremtésének legfontosabb tényezője a prevenció, hiszen megelőzéssel, odafigyeléssel számos, az életminőséget rontó állapot elkerülhető. Ennek érdekében az Országos Kórházi Főigazgatóság és intézményei, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, valamint az Országos Mentőszolgálat közös standon népszerűsítette az egészséges életmódot az idei Educatio kiállításra ellátogató diákok körében, hiszen egészségünk megőrzése közös érdekünk és felelősségünk.

A kiállítás ideje alatt megannyi érdeklődő fiatallal találkoztak kollégáink, akik az egészségügyi hivatás szépségeire igyekeztek felhívni a pályaválasztás előtt állók figyelmét. Olyan érdekes és látványos eszközökkel érkeztek a helyszínre, amelyek segítségével a látogatók kipróbálhatták az újraélesztést, az intubálást, a bronchoszkóp használatát, valamint elsajátíthatták a helyes kézfertőtlenítés technikáját és felmérhették állóképességüket is. Az idei év különlegességeként a GOKVI szűrőbusza is megtekinthető volt az eseményen, amely kivételes érdeklődésnek örvendett. Munkatársaink lelkesen mutatták be a szűrőbusz működését, felépítését és elrendezését, az országban végzett szűrőbuszos program jelentőségét.

Az OKFŐ munkatársai egy állandó podcast-stúdiót is kialakítottak, amely folyamatosan üzemelt a kiállítás ideje alatt. A mikrofon előtt egymást váltották az egészségügy „nagyágyúi”, többek között Zacher Gábor, Csató Gábor, Szlávik János, Győrfi Pál, Galgóczi Ágnes és Kőnig Róbert. 

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet mintegy kuriózumként mutatta be patológiai osztályának működését, ami kiváló ötletnek bizonyult, hiszen így ez az általában „rejtett” szakterületet is közelebb kerülhetett a fiatalokhoz, akiket nagyon érdekelt a sok különleges metszet és vizsgálati metódus.

Az Országos Onkológiai Intézet először vett részt a kiállításon, a kórházban alkalmazott egyedi  technikák bemutatása mellett az orvosi fizikai szakot népszerűsítették és a náluk töltendő egyetemi gyakorlat lehetőségeiről is betekintést adtak a diákoknak.

Ez volt az első alkalom, hogy olyan rendezvényen vett részt a Gondosóra, amelynek kifejezett célcsoportja nem a felhasználók korosztálya volt, hanem a fiatalok, hiszen az idős szeretteinkről való gondoskodás mindannyiunk felelőssége, és a fiatalok program katalizátorai lehetnek azáltal, hogy nagyszüleik figyelmébe ajánlják az ingyenes Gondosóra szolgáltatást.

Az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet (OMIII) munkatársánál az egészségügyi pálya iránt érdeklődő középiskolás diákok és szüleik relaxációs technikákat sajátíthattak el, megtudhatták, mi a különbség pszichológus és pszichiáter között, és betekintést nyerhettek az addiktológiai osztályon zajló munka rejtelmeibe. Emellett lehetőségük nyílt megismerni, milyen megküzdési stílus jellemző rájuk stresszhelyzetben, valamint érdekes információkat szerezhettek a rezilienciáról. A látogatók körében nagy népszerűségnek örvendtek az OMIII mentális egészség témájú kiadványai is, például a rövid szorongáscsökkentő gyakorlatokat leíró és az alváshigiénés tippeket tartalmazó szóróanyagok.

Az NNGYK csapata először vett részt az Educatio Kiállításon, melyen szárnyaikat bontogató, önálló életüket éppen megkezdő fiatalokkal találkozhatott. Céljuk elsősorban a fiatalok figyelmének felhívása volt arra, hogy bár még erejük teljében vannak, de mindennapi döntéseik során legyen szemük előtt az egészségtudatosság,  az egészséges életmód követése iránti igény, hiszen az meghatározza jövőben életminőségüket is. Ezért szájhigiénés tanácsadással és inbody-val végzett testösszetétel-elemzés alapján a táplálkozásra és testmozgásra vonatkozóan egyéni tanácsadással várták a látogatókat. Mindemellett az OKFŐ podcast stúdiójában az NNGYK szakértői beszéltek az energiaitalok és alternatív dohánytermékek veszélyein, az egészségtudatos táplálkozáson, a Covid-19 aktualitásain felül a népegészségügyi ellenőr valamint a dietetikus szakma jelentőségéről, ezzel támogatva az ezen szakmák iránt érdeklődő fiatalokat a pályaválasztási döntéshozatalban.

Rendkívüli érdeklődés övezte az Országos Mentőszolgálat által kiállított mentőautót és mentőmotort, a szakemberek bárkit megtanítottak az újraélesztés fortélyaira, az esetbemutatók pedig igazán látványos részei voltak a kiállításnak.

Öröm volt látni a fiatalok lelkesedését, bízunk benne, hogy sikerült arra ösztönöznünk őket, hogy minél egészségesebb életet éljenek és reméljük, hogy minél többen választják az egészségügyi területet hivatásul.