Magyarország meglehetősen sok a rákkal kapcsolatos halálozás – mondta csütörtökön Dr. Szabó Miklós, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház orvosigazgató-helyettese a „Helybe visszük a szűrővizsgálatokat” című program sorozat Görömböly városrészi állomásán. „Ezért fontos, hogy minél hamarabb kiszűrjük az esetleges problémát, amely rákos megbetegedést okozhat” – húzta alá.

Egészségtudatosság

Azt is hangsúlyozta: az egészségtudatos életmóddal és a legjobb módszer a megelőzés lehet, amellyel a magyarok egészségügyi állapota javulna. „A szűrési programok ezt a célt szolgálja, hogy minél korábbi stádiumban felfedezzük őket és megfelelő kezeléssel gyógyítsuk” – mondta.

Virág Judit, a Magyar Rákellenes Liga Miskolci Segítő Szolgálat elnöke elmondta, hogy ilyen szűrő programokkal is a daganatos megbetegedések megelőzésére szeretnék felhívni a figyelmet. „Mindenki, amikor módja és lehetősége van rá, mindenképp menjen el egy szűrővizsgálatra és fontos hangsúlyozni, hogy rendszeresen” – mondta.

Együttműködnek

A Magyar Rákellenes Liga szinte a kezdetektől aktív résztvevője a „Helybe visszük a szűrővizsgálatokat” című programnak, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház munkatársaival együttműködésben.

Előadásokkal is segítenek

A rendezvénysorozat alkalmával a szűrések mellett számos egészségügyi előadás hangzik majd el: „önvizsgálatra” tanítanak, emellett rámutatnak arra is, hogyan előzzük meg a szívinfarktust, valamint a stroke-ot. A méhnyakszűrés, a szájüregi rákszűrés, a bőrdaganatszűrés, a hallásszűrés mellett vérnyomás-, vércukor-, koleszterinszint- és oxigénszaturáció-mérést bonyolítanak majd a szakemberek.

Az egészségnapon jelen lesznek az óvodások, és az általános iskolások egy-egy csoportja is. A „Helybe visszük a szűrővizsgálatokat” program részeként 2024. április 11-én és további négy napon át, a nemzeti Rákellenes Világnaphoz kapcsolódóan szervezik meg Miskolcon a szűrési eseménysorozatot.

A programon mindenki díjmentesen vehet részt a vizsgálatokon.

 

Forrás, fotó: boon.hu