A projekt 292 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból a Széchenyi 2020 keretében az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásával valósul meg.

A „Járóbeteg szolgáltatások fejlesztése a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó intézmény tagkórházaiban” című, EFOP-2.2.19-17-2017-00100 azonosítószámú pályázat során a betegellátás minőségi fejlesztése és a makói tagintézmény felújítása valósul meg. Összesen 151 db orvosi eszköz beszerzésre kerül sor a gasztroenterológia, bőrgyógyászat, fül-orrgégészet, sebészet, szemészet, radiológia, nőgyógyászat, fizikoterápia, aneszteziológia szakterületekhez kapcsolódóan.

Az eszközbeszerzés mellett sor kerül a makói tagintézmény járóbeteg szakrendelőjének felújítására. A felújítás szinte a teljes épületet érinti. A földszinti sebészeti szakrendelő három helyiségből álló egységében teljeskörű felújítás történik. A közlekedő egységek új burkolatot kapnak, a mennyezet, a falak átfestése is megtörténik.

A helyiségek bejárati ajtóit acél tokszerkezetű, fóliázott ajtólapos nyílászárókra cserélik, a teljes felújítással érintett helyiségek új padlóburkolatot kapnak, a rendelőkben a szanitereket a szükséges helyeken cserélik. A rendelőkben a megmaradó csempe magasságához igazodva mosható falfelület kerül kialakításra, a mennyezetek is új festést kapnak.

A lépcsőt, galériát övező korlátok megmaradnak, a fa fogódzók, fémszerkezetek felújításra, átfestésre kerülnek. A vizesblokkok, akadálymentes mosdó-helyiségek padló-, és falburkolatainak, valamint szanitereinek javítása is megtörténik. Az épület szennyvíz elvezető gerincvezeték felújítására is sor kerül. Az elektromos munkálatok során, a lámpákat korszerű ledes rendszerűre cserélik. A teljes felújítással érintett szakrendelők (fszt. sebészet) elektromos rendszerének szükség szerinti átépítése is megvalósul.A teljes felújítással érintett szakrendelőknél a bútorzatot szükség szerint cserélik, a külső folyosók bútorzata felújításra kerül.
A projekt megvalósítási időszakának kezdőnapja 2022. szeptember 01., a fizikai befejezés tervezett napja 2023. szeptember 30.

Forrás, fotó: promenad24.hu