A program első két napján, november 6-án és 8-án többfajta egészségügyi szűrésen vehettek részt a kakasdiak, amiről Daniné Turcsányi Éva, a Bonyhádi Kórház és Rendelőintézet EFI irodavezető mesélt a teol.hu-nak.

– A helyiek részt vehettek többek közt egy általános állapotfelmérésen – mondta –, ahol ujjbegy-vérből mért értékek alapján meghatározta a kollégám a vércukor-, a koleszterin-, a húgysav és férfiak esetében a PSA szintjüket is - mondta el az irodavezetője. Vércukorszintet a nap bármely szakászban, az étkezésektől függetlenül mérhetünk – a random vércukor mérés eredménye megmutatja, hogy fennáll-e a cukorbetegség gyanúja. Amennyiben a mért érték emelkedett, a háziorvos elindítja a szükséges vizsgálatokat. 

A koleszterinszint meghatározásával, amennyiben az elvégzett szűrővizsgálat emelkedett koleszterinszintet mutatott, vérvételt javasoltunk a vérzsírok pontos meghatározására. A vérben a magas koleszterin emelkedett szív-érrendszeri kockázatot jelent, tekintettel arra, hogy az érfalban lerakódva plakkokat képezhet.

Emelkedett szint esetén a húgysav kikristályosodhat és lerakódhat az ízületekben, ami gyulladást okozhat, ez a köszvény melegágya. Emelkedett húgysavszint esetén purinban szegény diétát javasoltunk, dietetikusunk helyben ellátta a résztvevőket erre vonatkozó tanáccsal. 

A férfiaknak lehetőségük volt prosztataspecifikus antigén (PSA) szint meghatározásra, ami egy prosztata által termelt fehérje. A PSA szintje megemelkedhet jóindulatú prosztatamegnagyobbodás, illetve prosztatagyulladás hatására is. Előfordulhat, hogy  a magas PSA-szint hátterében viszont a prosztata rosszindulatú daganata áll.

– Ezenkívül lehetőség volt a kilélegzett levegő szén-monoxid tartalmának mérésére is, ami különösen dohányosoknak ad visszajelzést arról, hogy mennyi szén-monoxidot tartalmaz a kilélegzett levegőjük. Az informatív mérés után minden esetben felajánljuk az egyéni támogatást a dohányzásról leszokáshoz. 

Teljes testösszetétel vizsgálatot is végeztek Inbody típusú készülékkel, ami után szintén tanácsokkal várták a szűrésen résztvevőket.

– Az InBody vizsgálattal a testösszetétel analízist végeztük el, ami megmutatja a testsúlyhoz képest a teljes testvíz, a fehérje, az ásványi anyagok és a testzsír tömegének összegét. Ebből a gép izom-zsír, elhízottság analízist végez, valamint kiszámítja a szegmentált zsírmentes tömeget is. Az InBody teszten kívül még boka-kar index mérést és számított pulzushullám-terjedési sebesség mérést is végeztünk, ami a perifériás értbetegségek kiszűrése érdekében történik.

A Dombóvári EFI dietetikusa Dóra Ágnes rövid intervencióval várta az eseményen résztvevőket.

– Elsődlegesen kérdéseivel felmérte a résztvevők állapotát, szenved-e valamilyen állandó betegségben, esetleg egészséges és céljai elérése érdekében kereste dietetikusunkat. Természetesen a célok egyeztetése után, legyen ez súlycsökkentés, betegséggel kapcsolatos étkezésben való segítség kérés, kolléganőnk javaslatokat tett ezek segítésére. Valamint, akinek további segítségre volt szüksége, annak a személynek javasolta az EFI-k szolgáltatásait, azon belül is dietetikus felkeresését.

– Simon Zsófia gyógytornász kolléganőnk is rövid intervencióval várta a résztvevőket. Az első és legfontosabb kérdés az volt, hogy a megjelent embernek van-e mozgásszervi panasza, amiben segítséget nyújthatunk. Természetesen nem csak a jelenlegi, de korábban bekövetkezett esetleges sérülésekre is rákérdezett. A résztvevők szívesen beszéltek a mozgásban való problémájukról vagy esetleg arról, hogy mit tesznek azért, hogy egészséges állapotuk fennmaradjon. Kolléganőnk kiemelte a mindennapos testmozgás és a nyújtás fontosságát. Javasolta az SMR szövetlazító henger használatát, valamint a mindennapos testmozgás elősegítésére ajánlotta videó anyagaink használatát, amely bármikor elérhető.

A program során lehetőség volt Csullag Katalin klinikai szakpszichológushoz fordulni, legyen szó szorongásról, stresszről vagy bármilyen problémáról, ami az egészégnapon résztvevőket foglalkoztatta.

– A szűrőprogramon a pszichológus jelenléte figyelemfelkeltő, a lelki egészség fontosságára mutat rá a fizikai vizsgálatok sokasága között. Aki odaül, felteheti kérdéseit önmagával, vagy hozzátartozójával kapcsolatban. Általában egy-egy kórképről esik szó, mint például a depresszió, az alkoholbetegség vagy a szorongásos zavarok. Élethelyzeti nehézségek is felmerülnek, párkapcsolattal, vagy krónikus betegség megélése kapcsán. Egyéni választ, útmutatást próbál adni ilyenkor a szakember.

Forrás, fotó: teol.hu