Az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézetben, a Nyírő Gyula Kórházban egy 32 ágyas, a 21. század igényeinek megfelelő, biztonsági pszichiátriát adtak át. Az új épület zöldmezős beruházásként jött létre, és mintegy 2200 négyzetméteren biztosítja a betegek ellátását.
A biztonsági pszichiátrián az indulatos, veszélyeztető magatartást tanúsító pszichiátriai betegek speciális igényeinek megfelelően biztosítják az ellátást, brit mintát és módszertant alapul véve. A földszinti elhelyezés, a mászásbiztos falak, a könnyen átlátható terek, a speciális riasztórendszer, a bútorzat sima felületképzése, a nehezen vagy egyáltalán nem mozdítható tárgyak az önsértés megelőzését és a gyógyítás hatékonyságát szolgálják.
A projekt részeként a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben a gyermek- és serdülőpszichiátriai osztály átalakítása, felújítása valósult meg, amely során hét HiSec-szintű pszichiátriai kezelő-vizsgálóhelyiség, valamint szintén hét, konzultációra alkalmas helyiség jött létre.
A fejlesztés eredményeképpen a Nyírő Gyula Kórház mellett megújult a Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet eszközparkja is, a Nyírő Gyula Kórház részére több mint 1500, a Péterfy kórház részére közel 1200 informatikai, diagnosztikus és terápiás eszközt szereztek be. Ezek mellett a program részeként képzéseket, workshopokat tartottak. A biztonsági pszichiátria 52 szakápolója sikeresen elvégezte az akkreditáló továbbképzést.

Forrás: Magyar Nemzet