A minőségfejlesztést célul kitűző TIOP-projektnek köszönhetően olyan berendezés került az intézmény birtokába, amely országos élvonalba emeli, hiszen városi kórházak esetében egyáltalán nem jellemző az ilyen színvonalú labordiagnosztika.

Az új, VersaCell nevű berendezést két hete használják már az osztályon, és amint azt dr. Scheibl Katalin, a Bajai Szent Rókus Kórház központi laboratóriumának osztályvezető főorvosa a sajtó számára szervezett tájékoztatón elmondta: jelentős mértékben megkönnyíti a munkát. – Ez a berendezés három automata (két kémiai és egy immunológiai) munkáját hangolja össze térben és időben. Kiegyensúlyozottá teszi a méréseket, és ha egyszerre akár kétszáz vérmintát helyezünk be a gépbe, akkor is gyorsabban kapunk eredményt, mintha külön-külön használnánk a gépeket. Össze tudja hangolni a mérések idejét, helyét, logikusabbá, átláthatóbbá, pontosabbá, gyorsabbá teszi, rendszerezi, és ezzel megkönnyíti a munkánkat. Bizonyos vizsgálatokat automatikusan megismétel, ha túl magas vagy túl alacsony eredményt érzékel. Biztonságosabbá teszi az egész folyamatot – ismertette a doktornő. Hozzátette: az osztályon összesen 22-en dolgoznak, a gépet pedig 11 aszisztens fogja éjjel-nappal működtetni.

A berendezést a Diagnosticum Zrt. szállította. Gálóczi Imre cégvezető elmondta: az automata teljesítménye több mint 3600 kémiai, illetve 240 immunológiai mérést tesz lehetővé. – Minden gép duplikált, tehát ha az egyik esetleg meghibásodik, a munkában akkor sincs fennakadás. A készülékek kezelik a sürgős mintákat, tehát a napi rutin mellett bármelyik pillanatban érkezhet sürgős eset, azt azonnal elkezdi feldolgozni, és egy órán belül szállítani tudja az eredményt. A teljes géppark mintegy 200 millió ft értékű, ez most a legkorszerűbb felszerelés az ágazatban, amivel a bajai kórház országosan is élvonalba került, mivel városi kórházakra egyáltalán nem jellemző ilyen szintű felszerelés – mondta a cégvezető.
Dr. Tóth Gábor, a Bajai Szent Rókus Kórház főigazgatója is nagy jelentőségűnek nevezte az újabb fejlesztést. – Régóta tudjuk és mondjuk, hogy a megye nagy kiterjedésére és a lakosság számára való tekintettel mindig is volt és van kórházunkban egyfajta kétpólusú ellátás. Ebből következik, hogy számtalan olyan feladatot is el kell látnunk, amit esetleg városi kórházként nem kellene, de természetesen örömmel teszünk eleget ennek az elvárásnak is. Jelen laborberuházás olyan fokú fejlesztés, amely hosszú időre nagyon jó ellátást, betegbiztonságot jelent – értékelte a főigazgató. Kiemelte: a bajai intézmény sosem szervezte ki a laboratóriumát, és a jövőben sem tervez ilyesmit. – Saját magunk működtetjük a labort, ezzel biztosítva, hogy bármikor bármilyen vizsgálatot el tudunk végezni, külső tényezőktől függetlenül.

Zsigó Róbert államtitkár is nagy érdeklődéssel vette szemügyre az új berendezéseket. – A biztonságos betegellátás, a megfelelő körülmények a legfontosabbak, hiszen akik kényszerűségből kórházba kerülnek, azoknak minél gyorsabban megfelelő ellátást kell biztosítani. Ehhez természetesen nagyon fontos az emberi tényező, az orvosok és ápolók hozzáállása, a korszerű felszerelés azonban jelentős mértékben megkönnyíti a személyzet munkáját – mondta a honatya. Csubákné Besesek Andrea alpolgármester szerint a betegek talán konkrétan nem is érzékelik jelen fejlesztés fontosságát, de a diagnosztikai idő lerövidülését már ők maguk is megérezhetik.

Forrás: baja.hu /Sándor Boglárka