A nyíregyház Jósa András Oktatókórházba került ultrahangos készüléket sajtótájékoztató keretében mutatták be. Dr. Adorján Gusztáv, a megyei kórházak főigazgatója, aki maga is gyakorló szülész-, nőgyógyász főorvos, elmondta: a megyeszékhely kórháza az ország legnagyobb születés számával büszkélkedhet, mely évről évre nő. Tavaly 150 gyermekkel több jött világra Nyíregyházán, mint 2014-ben. Ezért is fontos, hogy a legjobb műszerezettség álljon rendelkezésre a kórházakban. Hozzátette: de emellett jelentős a nőgyógyászati panaszokkal orvoshoz fordulók száma is, ahol az új berendezések nagy segítséget jelenthet a betegségek korai felismerésében. Az is fontos előnye az új készüléknek – mondta – hogy lehetőséget biztosít az adatok és képek tárolására, kezelésére, mely a világháló segítségével akár nemzetközi konzultációra és tudományos feldolgozásra is lehetőséget ad.

Láttuk a gyakorlatban
Dr. Angyal Géza főorvos, az ultrahangos labor vezetője, egy önkéntes kismamán mutatta be az új műszer gyakorlati működését. Végig követhettük a 27 hetes magzat néhány percét több dimenzióban. A már az anyaméhbe sztárrá vált csöppség, az új készülék szerint március 25-én jön majd világra.
Dr. Angyal Géza elmondta: ezzel a berendezéssel az osztály dolgozóinak régi álma vált valóra, nagy szükség volt már egy ilyen modern műszerre, hiszen a Jósa András Oktató Kórházban az elmúlt évben is, 15.500 ultrahangos vizsgálatot végeztek el. Ezeknek csak egy része a kismamák vizsgálata. De ez a beruházás nekik is örömteli, hiszen a berendezés lehetővé teszi már a korai terhességi szakaszban is a magzati elváltozások, fejlődési rendellenességek kiszűrését, ezáltal segíti a diagnózis gyorsabb és pontosabb felállítását.

A tájékoztatón elhangzott, hogy további műszerek is érkeznek. Egy hasonló ultrahang berendezés segíti a munkát majd Mátészalkán, de beszereztek a magzati szívhang figyelésére és a méhnyak rák kiszűrésére alkalmas készüléket is.

Forrás: szabolcsihír.hu