Az Intézetben ez évben a legkorszerűbb sejtterápiás eljárás, a CAR-T kezelés meghonosítása indult el az „Országos Intézetek transznacionális és innovációs fejlesztései” elnevezésű EFOP-5.2.6-20 program keretében.
Az Európai Unió által támogatott, nemzetközi együttműködésben megvalósuló kétéves program 1,2994 milliárd forint értékű támogatásából a CAR-T technológiához szükséges világszínvonalú eszközbeszerzést és speciális szakmai továbbképzéseket valósít meg az intézmény.
A fejlesztés célja, hogy a hazai, hagyományos kezeléssel nem gyógyítható, hematológiai daganatos betegségben szenvedők a közeli jövőben, régiótól függetlenül hozzájuthassanak ehhez a gyógyulási esélyeiket növelő innovatív, személyre szabott terápiához.

Az átadáshoz kapcsolódó sajtótájékoztatót Dr. Takács Péter, egészségügyi államtitkár, és Prof. Dr. Vályi-Nagy István a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet főigazgatója tartotta meg, amelyen Jenei Zoltán országos kórház-főigazgató is részt vett.

A kezelést bemutató rövid lakossági tájékoztató ITT olvasható

Forrás és fotó: DPC