A minimál invazív eljárások, a modern műtéti eszközök és az új aneszteziológiai technológiák eredményeként az egynapos beavatkozások száma világszerte növekszik. Ezzel egyidőben a korszerű, hatékony és betegközpontú ellátás érdekében Magyarországon több mint 15,565 milliárd forintos fejlesztés történt az egynapos sebészeti részlegek országos hálózatában. 17 fekvőbeteg-ellátó intézmény 19 helyszínén önálló, multidiszciplináris, legalább négy szakmát érintő egynapos sebészeti részleg kialakítása valósult meg 15 helyszínen kivitelezéssel, 19 helyszínen pedig eszközbeszerzéssel. A projekt keretében kidolgozásra kerültek az egynapos sebészet betegút ellátás-szervezési és szakmai ellátás-szervezési irányelvei, valamint infrastrukturális és gép-műszer-fejlesztés is megvalósult. A szakmai, infrastrukturális és eszközfejlesztések eredményeképpen lerövidül a kórházban eltöltött idő, és jelentősen csökken a kórházi fertőzések száma.


Mindenkinek előnyös

Az egynapos sebészet olyan speciális, többnapos kórházi kezelést kiváltó eljárás, amely – a kórházi ellátáshoz hasonló körülményeknek megfelelő, a beavatkozást végző egészségügyi intézményben – 24 óránál rövidebb ellátási időt igényel. A fejlesztések eredményeként a magas képzettségű egészségügyi szakembereknek a modern kor technikai szintjének megfelelő gép-műszer park áll rendelkezésére. Egynapos sebészeti ellátás keretében többek között sérv-, visszér-, szemészeti (pl. szürkehályog), kézsebészeti, nőgyógyászati, vesekő-eltávolító, fül-orr-gégészeti műtétek végezhetők el. Nincsenek hosszú várakozási idők, kórházi várólisták, és a beavatkozások jól tervezhetők. Az ellátást végző személyzet számára előny, hogy az egynapos sebészeti ellátásban csökken az ügyeleti idő és a hétvégi munkavégzés. Ezzel egyidőben a fekvőbeteg-ellátás szintén javul a felszabaduló kapacitások miatt.

A Az EFOP-2.2.0-16-2016-00004 azonosítószámú „Aktív fekvőbeteg ellátási-forma kiváltása az egynapos sebészeti ellátás rendszerének fejlesztésével” című projekt a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósult meg.