Csütörtökön délután a Pándy Kálmán Tagkórház Árvay termében jelenlevők, és a Dr. Réthy Pál Tagkórház Remenár termében lévő egészségügyi dolgozók a technika segítségével vettek részt a Békés Vármegyei Központi Kórház kézhigiénés világnapi rendezvényén. Dr. Seres Ábel osztályvezető főorvos ismertette, hogy első alkalommal hívták életre a programot, mely az egészségügyi dolgozók ismereteinek növelését célozza meg.

– Május ötödike a WHO javaslatára 2009 óta a kézhigéniés világnap, ehhez számos intézmény csatlakozott azért, hogy megmutassák: számukra is fontos a kézhigiénié. Egyrészt intézményünk is azért csatlakozik a világnaphoz, hogy bizonyítsuk nálunk is fontos a kézhigiénié, másrészt ez egy jó alkalom arra, hogy bemutassuk a változásokat, új szakirányokat a dolgozóinknak – mondta a behir. hu kérdésére dr. Seres Ábel, a Békés Vármegyei Központ Kórház kórházhigiénés osztályának osztályvezető főorvosa. Az eseményen elhangzott, hogy évente több százmillió ember érintett különféle fertőzésekben, melyek jelentős része megfelelő hatékonysággal és gyakorisággal végzett kézfertőtlenítéssel elkerülhető lenne.

– Amennyiben az egészségügyi dolgozók elkötelezettek a kézhigiéniés szabályok betartása mellett, akkor világszerte legalább 50 százalékkal lehetne csökkenteni az egészségügyi ellátás során előforduló fertőzéseket. Továbbá nagyon fontos a kézhigiénié a fertőzések továbbvitelének megakadályozása szempontjából, és ez nem csak egy pandémia idején fontos, hanem az általános betegellátásban egyaránt – emelte ki dr. Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ Járványügyi és Infekciókontroll Főosztályának vezetője.

A szervezők bíznak abban, hogy az egészségügyben dolgozó munkatársaik olyan tudással bővítették ismereteiket a program ideje alatt, melyeket a gyakorlatba ültetve csökkenthetik a kózházi fertőzések számát.

Forrás: behir.hu, fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba