Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az újszülöttek közel 10%-a koraszülött, azaz a 37. terhességi hét előtt vagy 2,5 kilogrammnál kisebb súllyal jön világra. A Jósa András Oktatókórházban évente mintegy 300 újszülött igényel koraszülött intenzív ellátást. Az elmúlt években, a koraszülöttek körén belül is növekedett az igen kis súllyal, 1500 gramm alatt, illetve a 29. hét előtt született babák száma.

A Koraszülöttek Világnapja alkalmából szervezett esemény "sztárvendégei" között voltak a kilencéves ikerlányok, Dalma és Zsófi is, akik édesanyjuk várandósságának 30. hetében, 1100, illetve 1350 grammal születtek. Ahogy édesanyjuk elmondta, mindig nagy örömmel látogatják meg a Koraszülött Részleg dolgozóit, hiszen nagyon sokat köszönhetnek nekik. A sorstársakkal, korán érkezett gyerekekkel és szüleikkel való találkozás pedig minden alkalommal büszkeséggel tölti el, hiszen a kis hősök mindenkinek reményt adhatnak, hogy igenis sikeres lehet az életükért folyó emberfeletti küzdelem.

A kis hősök tiszteletére hagyományosan minden évben lila színbe borul a Jósa András Oktatókórház Gyermekgyógyászati Tömbje.

Forrás, fotó: Szabolcs Szatmár Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház