A koraszülöttek nemzetközi világnapját 2011 óta ünnepeljük – ezen a napon elsősorban az idő előtt született babák életéért vívott küzdelemre hívják fel a figyelmet a szakemberek. Ám az esemény kiváló lehetőséget biztosít arra is, hogy köszönetet mondjunk mindazoknak, akik a legnagyobb odaadással végzik hivatásukat a legkisebbek egészségéért. Az egészségügyi és pedagógiai szakembereken túl köszönet illeti a családokat is, hiszen Magyarországon évente 8 ezer család kénytelen szembenézni a sokszor erőt próbáló, lelkileg és fizikailag is megterhelő kihívással.

Minden 10. gyermek koraszülött

Magyarországon jelenleg minden 10. gyermek születik a várandósság 37. heténél előbb, gyakran 2500 gramm alatti súllyal – mondja dr. Mátay Lilla, a Csolnoky Ferenc Kórház Perinatalis Intenzív Centrumának (PIC) részlegvezető főorvosa. Az intenzív koraszülött osztályokon mindennapos küzdelem folyik az újszülöttek életéért, szerencsére az intenzív ellátásukat lehetővé tevő speciális osztályok, vagyis a PIC hálózat kialakításával, a légzéstámogatás lehetőségeinek javulásával, az intenzív ellátás, valamint a koraszülött-gondozás javulásával a koraszülöttek életkilátásai, életben maradási esélyei jelentősen javultak.

Jelentősen csökkent az újszülöttkori halálozás

Míg 1960-ban egy 1 kilogrammos újszülött életének megmentésére 5 százalék volt az esély, addig 2000-ben, a neonatológiai ellátásnak köszönhetően ez az arány a terhességi kortól függően akár 95 % -ra nőtt. A hazai adatok is bizakodásra adnak okot, a szakorvosi munka eredményességét tükrözi az is, hogy az elmúlt évtizedekben jelentősen csökkent az újszülöttkori halálozás. Míg 1971-ben 1000 élveszületésre 28,2 újszülöttkori elhalálozás jutott Magyarországon, addig 2020-ra ez az arány 2,1-re csökkent.

A koraszülött életesélyének legmeghatározóbb faktora az anyaméhben töltött idő – állítja a megyei kórház részlegvezető főorvosa. A legnehezebb helyzetben a 28. terhességi hétnél rövidebb időn belül született babák vannak, akiknek életük első heteiben meg kell küzdeni a szerveik éretlenségéből adódó nehézségekkel – ehhez szakszerű, gondos, intenzív orvos-nővér-szülő team-munka szükséges. A várandóság idejének növekedésével az életkilátások egyre javulnak, kellő körültekintéssel, odaadó és támogató munkával akár szövődménymentes, egészséges életet élhetnek azok, akik életútjuk elején komoly kihívásokkal küzdöttek.

Új családi látógatószoba a kapcsolattartás érdekében

A koraszülésből adódó nehézségek jelentős feladatot rónak a családokra, hisz a koraszülött gyermekek más fejlődési utat járnak be, mint a nem koraszülött társaik. Az első kritikus hetek után a gyermek növekedésének, gyarapodásának gondos nyomonkövetése, a különféle fejlesztési programok szervezésének terhe is a családokra hárul, de mindezek jelentősen javíthatják a gyermekek életminőségét – ezért kiemelt jelentősége van a szülők edukálásának. A PIC-en töltött időszakban a Csolnoky Ferenc Kórház szakorvosai kérik és támogatják a folyamatos anyai jelenlétet, kezdetektől bevonják a szülőket a baba ellátásába, majd hazaadás után is tartják a kapcsolatot. Éppen ezért – koraszülöttek világnapja alkalmából – az intézmény átadja azt a családi látogatószobát, melyet a Családbarát Szülészet Pályázati Program keretében hozott létre.

Forrás, fotó: Csolnoky Ferenc Kórház