Dr. Gellér László professzor, a Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinika elektrofiziológiai részlegének vezetője, a Magyar Kardiológusok Társaságának leendő elnöke már önmagában óriási elismerésnek és eredménynek nevezte a hazai rendezést, amelyben egészen elképesztő siker, hogy két magyar is kategóriagyőztes lett.

A kezdeményezés Kínából indult, pacemaker szakemberek közreműködésével. A Pacing World Series egy fiatal tehetségeknek szóló különleges oktatási program, amely pályakezdő és jelentős tapasztalattal rendelkező orvosok, szakmai vezetők együttműködésére épül. Egy barátságos verseny, amely a bevált gyakorlatok, kreatív megoldások, újítások népszerűsítése érdekében jött létre. Magyarország a kardiológia minden területén, így az egymillió főre jutó szívritmus-szabályozó beültetések számával is Európa élvonalában foglal helyet. A rendezvény egyértelmű célja volt a kardiológia egy szűkebb területével foglalkozó eszmecsere biztosítása fiatal orvosok számára is.

Dr. Riba Ádám, a Zala Megyei Szent Rafael Kórház kardiológus szakorvosa a zsűrivel történő diszkusszió kategóriában bizonyult a legjobbnak. A bemutatott esetben egy szívelégtelenséggel élő férfi életveszélyes szívritmuszavarát oldották meg pacemakerrel. Egy korábbi mellkasi égési sérülés miatt viszont a beteg bőre rossz állapotban volt, a beültetést követően a seb ezért nem gyógyult a pacemaker felett, végül az egész rendszert el kellett távolítani. Ezután sikeres megoldásnak bizonyult, hogy két oldalról, a mellkas részleges megnyitásával a bordák között helyezték be az elektródákat, a hasfal fölé, a bőr alá pedig magát, a szívritmus-szabályozót. A mellkason keletkezett szövethiányt is egy innovatív megoldással rendbe hozták.

Dr. Kássa Krisztián, a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet elektrofiziológiai munkacsoportjának kardiológus rezidense a legjobb klinikai esetbemutatás díját nyerte el, amely egy csecsemő korában rekonstrukciós műtéten átesett, pacemakerrel élő mára felnőtt beteg gyógyulásáról szólt, akinek sürgős elektróda cserére volt szüksége. A beavatkozás azonban anatómiai sajátosságok miatt hagyományos módszerekkel nem volt megvalósítható, így rendhagyó módon, egy elektróda eltávolításra használt eszköz segítségével a korábban beültetett, de nem megfelelően működő elektróda mentén a jobb kamrába jutva tudták beültetni az új rendszert, ezzel biztosítva a szív megfelelő ingerlését.

A rendezvény méltán tükrözi a hazai kardiológia világ élvonalában elfoglalt helyét, amelynek során a tudás, a tapasztalat és az innováció egy közös nemzetközi fórumon találkozhatott.