Dr. Somlai Károly osztályvezető főorvos úr büszke az általa vezetett Arc-, Állcsont-, Szájsebészeti Osztály teljesítményére, nem véletlen, hogy hatalmas sikerként éli meg az elmúlt két esztendőben elért eredményeket. Mint arra a vármegyei lakosok emlékezhetnek, anno a Traumatológia és Ortopédia Mátrix Osztályként működő arc-állcsont, illetve dento-alveoláris sebészeti tevékenység 2016-ban megszűnt a Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórházban, azonban 2020-ban újra indult ez az ellátás. Immár önálló osztályként, a lehető legmagasabb szintű ellátást nyújtva, 10 ágyon fogadják a vármegyéből és a környező régiókból a betegeket. A felújításhoz és az orvostechnikai eszközpark modernizálásához szükséges forrást az aktív fekvőbeteg-ellátást kiváltó egynapos sebészeti ellátás fejlesztésére elkülönített Országos Kórházi Főigazgatóság által bonyolított pályázatból finanszírozta az intézmény – így ma egy modern és jól felszerelt környezetben gyógyulhatnak az arc-, állcsont- és szájsebészeti ellátásra váró betegek a vármegyei kórházban.

Speciális ellátás a fiatalkorúak számára

Az osztály újraindításakor kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy az együttműködésükben korlátozott gyermekek számára nélkülözhetetlen altatásban végzett ellátást garantálni tudják. Somlai Károly főorvos úr szerint hétről hétre egyre nagyobb az igény erre a speciális ellátási formára, rendszeresen érkeznek a vármegyén kívülről is betegek. A beavatkozásokat szerdánként végzik, dr. Csóka Cecília doktornő irányításával. Az ellátás során konzerváló fogászati ellátást, így például fog-, illetve gyökértömést, valamint szájsebészeti (fog-, ciszta- vagy fogkő-eltávolítást) beavatkozásokat nyújt az intézmény, fogpótlások kivitelezésére nincs lehetősége a kórháznak. Ahhoz, hogy mindez megvalósulhasson, intézményen belül hatalmas összefogásra, együttműködésre volt szükség – állítja Somlai főorvos úr. – A beavatkozásokat altatóorvosi és szakasszisztensi háttérrel végzik szakorvosaink. Az Arc-, Állcsont-, Szájsebészeti Osztály, a Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Centrum, valamint a Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály szakemberei működnek együtt fiatalkorú pácienseink gyógyulása érdekében.

Egyre nagyobb az egyedi egészségügyi szükségletek iránti ellátásra az igény

A modern orvostudományban egyre hangsúlyosabb a személyre szabott orvoslás, ami az érzéstelenítési technikákban is megnyilvánul – tette hozzá az osztályvezető úr. Ez pedig magában foglalja az egyedi egészségügyi szükségleteknek megfelelő érzéstelenítési módszerek kiválasztását is, amelyek gyakran altatást igényelhetnek. A műtéti beavatkozások sikere érdekében az altatás lehetőségének garantálása különösen fontos a fájdalomkezelés, a stressz csökkentése érdekében. Szakmai tapasztalatai szerint a fejlett európai országokban orvosszakmai indokkal igazolható kórképek – például pánikbeteg vagy klausztrofóbia – esetén automatikus és finanszírozott az altatás. Somlai főorvos úr tapasztalatai szerint Magyarországon ez jelenleg megoldatlan kérdés, holott ütemesen nő azok száma, akik nem tolerálják a helyi érzéstelenítésben történő ellátást – éppen ezért saját osztálya szakmai stratégiájában a felnőttek által támasztott igények kielégítése jelentős hangsúllyal szerepel.

Évente egy falunyi embert veszítünk el fej-nyaki daganatok miatt

Az osztály szakorvosai a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által finanszírozott maxillofacialis, vagyis az arc- és állcsontsebészeti és dento-alveoláris, vagyis szájsebészeti eseteket látnak el. A daganatos betegek száma folyamatosan nő, több száz beteget műtöttek az Arc-, Állcsont-, Szájsebészeti Osztályon. Somlai főorvos tájékoztatása szerint Magyarországon nagyjából évente egy falu lakosságát, 1600-2000 beteget veszítünk el fej-nyaki daganatok miatt; Európában Magyarországon a legnagyobb a szájüregi rák miatti halálozás. Ez a tény egyrészt az életmódra, a túlzott alkoholfogyasztásra, dohányzására vezethető vissza, másrészt pedig arra, hogy rendkívül későn, harmadik-negyedik stádiumban kerülnek orvoshoz a betegek. Ennek pedig az a következménye – teszi hozzá –, hogy a szakorvosok nagy területeket érintő csonkító műtéteket kénytelenek végezni, melyek további plasztikai rekonstrukciós beavatkozásokat igényelnek. Ezek a kimerítő, speciális szakmai tudást feltételező, egész napos műtétek mindössze három helyen érhetők el az országban, ezek közül az egyik a Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórház. Az intézményben elérhető kemo- és sugárterápiás kezeléseket követően a dentális rehabilitáció, vagyis a rágóképességük helyreállítása érdekében más intézménybe kell tovább utalni – ez mind testi, mind lelki értelemben hatalmas megpróbáltatás a betegek számára.

Aki időt nyer…

Éppen ezért fontos, hogy rendszeresen járjunk például fogászati szűrővizsgálatra, probléma esetén fülészetre, nem akkor kell orvoshoz fordulni, amikor már nem tud nyelni a beteg, lefogyott 15 kilogrammot és vért köp. Nagyon gyakran sajnos ezzel szembesülnek a szakorvosok – állítja Somlai Károly.

A szájüregi daganatok tünete lehet az evés-ivás, beszéd vagy nyelés közben jelentkező fájdalom vagy kellemetlen csípő érzés, szilárd csomó vagy dudor képződése a szájban vagy az ajkakon. A daganatos elváltozás jelentkezhet foltok formájában a szájüreg bármely részén, beleértve a nyelvet, az ínyt, a szájpadlást és a belső ajkakat. A rágás és nyelés közbeni nehézség vagy fájdalom is utalhat a daganat fizikai jelenlétére, eltorzulhat a szájüreg vagy az ajkak, meglazulhatnak a fogak. Néhány esetben a szájüregi daganatok fülfájást okozhatnak anélkül, hogy a fülben lenne probléma. Fontos tudni, hogy ezek a tünetek más, kevésbé súlyos esetekben is előfordulhatnak, ezért a pontos diagnózis érdekében fontos, hogy szakorvost keressenek fel az érintettek!

Sajnos a fej-nyaki daganatos megbetegedések a fiatal, nem dohányzó, alkohol nélkül élők vagy kulturált alkoholfogyasztók körében is előfordul, gyakran HPV-vírusfertőzés miatt. A szakirodalmi adatok szerint ezen betegeknek sajnos nagyon rossz az öt éven túli túlélési esélye, éppen ezért a HPV-vírus elleni vakcinációra és a tünetek korai felismerése érdekében rendszeres szűrővizsgálatra buzdítanak a Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórház szakorvosai.

A jövő elkezdődött…

A kutatók a daganatterápiában az utóbbi években jelentős áttöréseket értek el, különösen az immunterápia és a génterápia területén. Ezek az innovatív – ám jelenleg ezek az állami ellátás keretében nem vagy csak nagyon korlátozottan elérhető – kezelések új reményt jelenthetnek arra, hogy a hagyományos módszerekkel nehezen kezelhető daganatos kórképek gyógyíthatóvá váljanak. Az immunterápia egy olyan kezelési forma, amely arra ösztönzi a test immunrendszerét, hogy felismerje és támadja meg a rákos sejteket. Ezek a kezelések jelentősen meghosszabbíthatják a túlélési időt a hagyományos kemoterápiához képest – teszi hozzá Somlai főorvos úr. – Kevesebb mellékhatással járnak, mint a hagyományos kemo- vagy sugárterápia, ez a tény pedig javíthatja a betegek életminőségét a kezelés alatt.

A génterápia egy másik ígéretes terület, amely a betegség genetikai okainak közvetlen módosítására összpontosít. Ez magában foglalhatja a sérült vagy hiányzó gének pótlását, a káros gének kikapcsolását, vagy új gének bevezetését, amelyek segítik a testet a rákos sejtek elleni küzdelemben. Ez a terápiás módszer lehetőséget kínál egyéni kezelési tervek kidolgozására, figyelembe véve a beteg sajátos genetikai profilját, ami ily módon növelheti a kezelés sikerességét. A kutatások sikeres gyakorlati alkalmazása a jövőben új lehetőségeket nyithat meg azon betegek számára, akik nem reagálnak jól a hagyományos kezelésekre.

Forrás, fotó: Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórház