A legnagyobb javulás a szürkehályog-műtétek várólistái esetében tapasztalható, ott ugyanis 2013-hoz képest a negyedére csökkent a tervezett várakozási idő. A három évvel korábbihoz képest most 255 nappal hamarabb kerülhetnek sorra a betegek; az átlagos műtéti várakozás jelenleg 110 nap az országban. A májusi adatok szerint ezen a várólistán szerepel a legtöbb beteg, összesen 11 944 személy – írja a Magyar Nemzet – online.

A friss elemzésből kiderül az is: a gerincstabilizáló műtétek esetében 2015 áprilisára negyedével, 2016 májusára pedig már közel a felére csökkent a várakozási idő 2013-hoz képest. Ezeknél a beavatkozásoknál a páciensek tervezett várakozási ideje átlagosan 357 nappal lett rövidebb, így most körülbelül 354 nap után kerülhetnek sorra. Ez még mindig nagyon hosszú idő, ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy korábban még ennél is többet kellett várni, mire valakit betolhattak a műtőbe. Azért, hogy három-hat hónapon belül elvégezzék a szükséges műtéteket, a tavalyi hatmilliárd forintos keret után idén további ötmilliárdot különített el a költségvetésből a kormány. Májusban 586 olyan pácienst jegyzett az OEP, akik gerincstabilizáló műtétre várnak.

A leghosszabb ideig, jelenleg átlagosan 442 napig a térdprotézis-beültetésre kell várni, de ezen a területen is sokat javult a helyzet a három évvel ezelőtti adatokhoz képest. Idén májusra átlagosan a felére csökkent a tervezett várakozási idő, így 3 év alatt 336 nappal rövidültek ezek a várólisták.
A csípőprotézis-beavatkozások körében is változott a helyzet az elmúlt két-három évben, ezeket a műtéteket az intézmények átlagosan 153 nappal végzik el előbb, mint 2013-ban, így körülbelül 358 nap után kaphat majd új protézist az az 5505 beteg, akinek erre szüksége van.

A nyilvántartás szerint egyébként jelenleg összesen 32 917-an szerepelnek a várólistákon. A rendszer emellett elkülönítve tartja nyilván a műtétre előjegyzett betegeket is, ők jelenleg 6355-en vannak. Az előjegyzés nem tekinthető várólistának, mivel ezekben az esetekben a beteg a kiadható legkorábbi műtéti időponthoz képest – saját döntése alapján – később kéri a műtét elvégzését.

Forrás: Magyar Nemzet