A méhnyakrák a nőket érintő egyik leggyakoribb daganattípusok egyike, Magyarországon évente több, mint 1000 nőnél diagnosztizálnak méhnyakrákot, és évente körülbelül 400 édesanya, leány hal meg egy olyan betegségben, amely a HPV elleni védőoltással és szűrővizsgálaton való rendszeres részvétellel megelőzhető, illetve elkerülhető lenne.

2024. január 22-28. között a Mályvavirág Pontokon, az ország több, mint 200 településén, a védőnői szolgálatok az egészségfejlesztési irodák segítségével különböző rendezvényekkel, kerekasztal-beszélgetésekkel és előadásokkal mutatnak rá arra, miért elengedhetetlen a rendszeres méhnyakszűrésen való részvétel.

Bábiné Szottfried Gabriella népegészségügyért és prevencióért felelős főigazgató-helyettes és Tóth Icó, a Mályvavirág Alapítvány alapítója, a kampány szimbólumát, a mályvavirágot a kezében tartva üzeni mindenkinek, „Legyen a Te motivációd az egészséged!”

A megelőzési héten az is cél, hogy minél többen vegyenek részt a szűrési motivációját vizsgáló felmérésben az alábbi linken elérhető kérdőív segítségével: https://forms.gle/tdwenwtJhfZ5pWA19

Kérjük a 25-65 év közötti hölgyeket, hogy töltsék ki a kérdőívet!