A bérmegállapodás egyértelmű bizonyítéka annak, hogy az egészségügyet érintő fontos kérdésekben csak együttes erővel, folyamatos konzultációk mellett, az ágazat szereplőivel közösen lehet eredményeket elérni. 2015 tavasza óta rendszeres egyeztetések folynak az ágazati reprezentatív szakszervezetekkel és szakmai kamarákkal annak érdekében, hogy a kormány velük együtt alakítsa ki azokat a további intézkedéseket, amelyekkel a dolgozók élet- és munkakörülményei, valamint a betegellátás színvonala tovább javítható.

A béremelési program keretében megállapodás született arról, hogy 2016. szeptember 1-jétől a teljes munkaidőben foglalkoztatott szakorvosok és kórházi szakgyógyszerészek bruttó 107.000 forint alapbéremelésben részesülnek. 2017. november 1-jétől a szakvizsgával nem rendelkező orvosok és kórházi gyógyszerészek bruttó 50.000 forintos béremelésre, a szakorvosok és kórházi szakgyógyszerészek pedig bruttó 100.000 forintos alapbér-emelésre számíthatnak.

A tárgyalások eredményeként a felek megegyeztek abban, hogy a teljes munkaidőben foglalkoztatott egészségügyi szakdolgozók számára 2016. szeptember 1-jétől új egészségügyi szakdolgozói bértábla lép életbe átlagosan bruttó 26,5 százalékos növekedéssel, ezt követően pedig évről évre fokozatosan nő a bérük – ennek megfelelően a szakdolgozók 2017. november 1-jétől bruttó 12 százalékos, 2018. november 1-jétől bruttó 8 százalékos, 2019. november 1-jétől pedig szintén bruttó 8 százalékos alapbér-emelésre számíthatnak

Az egészségügyi szakdolgozók képviselői által megfogalmazott kérésnek megfelelően a béremelés differenciáltan történik, ezzel helyére kerül az egészségügyi bértábla minimálbér és garantált bérminimum miatti összecsúszása.

Mindemellett, a szakdolgozók terheinek csökkentése érdekében, az egyeztetéseken felmerült igényekhez igazodva, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ fenntartásában lévő intézmények szakdolgozóitól a munkáltatók 2016. július 1-jétől átvállalják a szakdolgozói kamarai tagdíjat.

Az ágazati reprezentatív szakszervezetek és stratégiai partnereik megegyeztek abban, hogy a megállapodás 2018. áprilisig rögzíti a feltételeket, ugyanakkor vállalják, hogy évenként áttekintik a bérfejlesztést a nemzetgazdaság eredményei alapján. 

Az egészségügyi dolgozók munkája nélkülözhetetlen, hiszen ők azok, akik a betegágyak mellett visszaadhatják az egészséget, a gyógyulás reményét és törődnek az elesett, beteg emberekkel. Éppen ezért a Kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy élet- és munkakörülményeik a következő időszakban tovább javuljanak.

Forrás: Egészségügyért Felelős Államtitkárság