A dietetika egy nagyon fontos tudományág a betegek gyógyításában, ugyanakkor két évvel ezelőttig kisebb hangsúlyt fordítottunk erre a kórházban – mondta el a sajtótájékoztatón Brünner Szilveszter. A főigazgató-főorvos kiemelte: az élelmezési osztály vezetőjével akkor eldöntötték, új irányt adnak ennek a szakterületnek az intézményben.

– Megpróbáljuk edukálni a betegeket. Ne csak arról szóljon a nagykanizsai kórház dietetikai szolgáltatása, hogy megfelelő betegségekhez megfelelő ételt biztosítunk a kórházi bent fekvés alatt, hanem tanítsuk meg a betegeknek azt, hogy milyen diétát kell folytatniuk a betegségük kapcsán. Tanítsuk meg azoknak is, akik nem a nagykanizsai kórházban fekszenek, hogy milyen diétás folyamatokat kell tartaniuk. Illetve tanítsuk meg betegségben nem szenvedőknek is, hogy a tudomány jelenlegi állása szerint mi a számukra legjobb étkezés, amit ha tartanak, megelőzhetik a betegségeket – fogalmazott Brünner Szilveszter, a Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház főigazgató-főorvosa.

Az elhatározást tettek követték, számos előadás várta a kórház betegeit, függetlenül attól, milyen osztályon kapják az ellátást. Egy következő fázisban pedig a város lakossága felé fordult az intézmény, szakorvosok részvételével háromhavonta előadásokat tartanak a Halis István Városi Könyvtárban. Faricsné Hári Vera, az élelmezési osztály vezetője elmondta: négy fő területre koncentrálnak a betegségek kapcsán, ahol a dietetika nagy szerephez juthat. Ezek a szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, az elhízás és a krónikus veseelégtelenség.

A kórházban heti rendszerességgel várják a betegeket a felvilágosító előadások, a város lakossága számára pedig, a már említett módon, háromhavonta szerveznek prevenciós programokat a bibliotékában.