Ezek megvalósításakor úgynevezett "zsilipes átközlekedőket", illetve köpeny- és ruhaváltókat is kialakítottak, az eszközszállító konténerek mosására és szárítására egy kocsimosó helyiséget is létrehoztak.

Megújultak a fal és padlóburkolatok, valamint a feladatellátás kiszolgálását biztosító gépészeti, villamos, technológiai és energetikai rendszerek is. A dolgozók munkakörülményeinek javítására a sterilizáló egység területén központi alkalmazotti öltözőt, vizesblokkot és étkezőt is kialakítottak, a sterilizáló épületrésztől teljesen leválasztva. A felújításkor fontos szempont volt a szennyezett eszközök átadás-átvételére egy elkülönített helyiség kialakítása, amelyből a kellékek egy mosó-szárító egységbe, majd egy higiénesen elválasztott csomagolóhelyiségbe kerülhetnek. A becsomagolt eszközöket egy steril raktárban tárolják, ahonnan egy zsilipes átrakón keresztül speciális szállítókocsik viszik a berendezéseket a felhasználási helyekre.

Az 1976-ban épült, utoljára 2002-ben megújított egység felújítása mellett központi fenntartói támogatással elindult a sterilizáló géppark cseréjére vonatkozó program is, amelyben az egészségügyi gép- és műszerpark cseréje valósul meg kormányzati támogatással. A felújított sterilizálóba az eszközpark visszatelepítése az ideiglenesen kihelyezett egységekből folyamatosan történik, a sterilizálási munkafolyamat üzemszerűen február második felében indulhat el.

Az átadón dr. Büdi László, az intézmény megbízott főigazgatója közölte: a beruházás kiemelten fontos a betegbiztonság szempontjából. Mint monta, emellett hiánypótló is, hiszen nagyon régóta működött eredeti formájában a részleg, hangsúlyozta azt is, hogy elődje - Dr. Révész János - kezdeményezte a beruházást.

Számos fejlesztést hajtottunk végre, ez a végére maradt. A szakmai előírások valamennyi kritériumának megfelel a sterilizáló kialakítása – ismertette Dr. Révész János, az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) főigazgatója.

Arról is szólt, hogy minden kórház életében kiemelt jelentősége van a sterilizálásnak, ezért sem mindegy, milyen körülmények között működik az erre a feladatra szakosodott szervezeti egység.

A kórházban vannak olyan alaptevékenységek, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a betegellátó szervezeti egységek dolgozni tudjanak. A takarítás, vagy az informatikai háttértámogatás mellett ilyen a sterilizálás is. Ebben leginkább a műtétes osztályok érintettek, amiből tizenhárom van az intézmény területén, tehát a steril igény hihetetlenül nagy. Arról nem beszélve, hogy vannak további eszközök más osztályokon, melyek szintén rendszeres fertőtlenítést igényelnek. A steril tereknek és sterilizálóban használt eszközöknek is van amortizációs ideje, ezeket célszerű cserélni és felújítani, ez az idő elérkezett, ezért is volt szükség a beruházásra – hangsúlyozta az OKFŐ főigazgatója.

Bánné dr. Gál Boglárka elmondta, a kórház is a fejlődés útján jár. Az önkormányzat számára az ember és a család a legfontosabb minden fejlesztésben. Úgy látom, ezt a kórház is ugyanígy gondolja – fűzte hozzá a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Önkormányzat elnöke.

Dr. Alakszai Zoltán főispán arról beszélt, ez az átadó számára különösen fontos. A kórháznak és a kormányhivatalnak közös alkotmányos felelőssége és kötelezettsége is az emberek testi és szellemi egészséghez fűződő jogának a biztosítása.

Veres Pál, Miskolc polgármestere szerint a kórház az egyetlen hely, ahol a legapróbb fejlesztésnek is fontossága van.

Itt az emberek ugyanis elesettnek érzik magukat. A mostani beruházás biztosítja, hogy ha baj adódik, jó kezekben lesznek, ráadásul az itt dolgozóknak a munkáját is megkönnyíti.

A sajtótájékoztató után dr. Breitenbach Sándor, az intézmény műszaki igazgatója vezette a bejárást.

 

Forrás: Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház